Akdeniz Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'ndan Yard. Doç. Dr. Haluk Özcanlı, Antalya'da özellikle yaz aylarında uzuv ve doku kayıplarına neden olan yaralanmaların arttığını bildirdi.

     Özcanlı, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'da özellikle yaz aylarında uzuv ve doku kayıplarına neden olan yaralanmaların arttığını belirterek, yılda 10'un üzerinde uzuv ve doku kayıplarına neden olan yaralanmalarla karşılaştıklarını vurguladı. En sık parmakların kopması ile karşılaştıklarını ifade eden Özcanlı, onun dışında sıklıkla karşılaşılan uzuv ve doku kayıplarına neden olan yaralanmaların avuç içi, el bileği, kol ve omuz yaralanmaları olduğunu kaydetti. Özcanlı, açıklamasında şu uyarılarda bulundu:

     ''Bir iş kazasında kopan uzvun ya da dokunun doğru şekilde taşınması çok önemli. Bu konuda sağlık personelinin çok iyi bilgilendirilmesi ve vatandaşı uyarması gerekiyor. Replantasyon (veya reimplantasyon) tamamiyle kopmuş vücut parçalarının yerine dikilerek canlılığının tekrar kazandırılmasıdır. Doku ya da uzvun en erken sürede ve temiz bir şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırılması, o uzvun sağlıklı bir şekilde yeniden kazanılmasını sağlar. Özellikle el ve el bileğinin üstündeki yaralanmalarda, uzvun en geç 4-6 saat içerisinde sağlık kuruluşuna ulaştırılması ve 6 saat içinde atardamarların onarılması, kanlanması olmayan dokuda kan dolaşımının sağlanması gerekiyor.

     Kopan parça, taşınması sırasında nemli steril ya da temiz bir sargı bezi veya tamponla sarılmalı, su geçirmeyen bir poşet içine konduktan sonra buz dolu bir kap içerisinde tutulmalıdır. Kopan parçanın kesinlikle buz ya da su ile direk teması olmamalıdır. Uygun olmayan bir şekilde taşınan uzuvlar hem hastanın hayatını tehdit eden sorunlarla karşılaşılmasına neden olur hem de ameliyatın başarısını azaltır. Bu yüzden hastanın ve kopan parçanın mümkün olduğunca uygun şekilde ve kısa sürede tedavisinin yapılacağı sağlık kuruluşuna ulaştırılması çok önemli.''

     Uzuv ve doku kayıplarında yerine dikilen uzvun, bir aylık süreç içerisinde ortalama olarak ne kadar yaşayıp yaşamayacağının belli olduğunu aktaran Özcanlı, ameliyat kadar sonrasının da çok önemli olduğunu vurguladı. Özcanlı, rehabilitasyon sürecinin aylarca devam ettiğine, bu süreçte ek ameliyatlar gerekebildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

     ''Hastanın yaşı da sinir iyileşmesinin yaş ilerledikçe yavaşlamasından dolayı önemli bir boyutu bizim için. Uzvun sağlıklı bir şekilde yeniden kullanılması için kesin sonucu 1,5 yıl sonra alabiliyoruz. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı olarak bugüne kadar birçok hastayı sağlığına kavuşturduk. Hastalarımızın kopan uzuvlarını sağlıklı bir şekilde kullandığını görmek bizim için en büyük mutluluk.''

    

HASTALAR

    

     Öte yandan, iş kazası nedeniyle sol eli kopan ve 31 Martta Isparta'dan gelerek Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat olan 62 yaşındaki Yusuf Çelik de, 6,5 saatlik bir ameliyat sonrası kopan elinin başarılı bir operasyonla yerine dikildiğini belirtti. Koptuğunda elini tekrar geri kazanabileceğini hiç düşünmediğini anlatan Çelik, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde başarılı operasyon sayesinde elime yeniden kavuştuğunu kaydetti.

     Başka bir iş kazası sonucu sol kolu kopan ve 13 ay önce Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan başarılı ameliyat sonrası koluna tekrar kavuşan 23 yaşındaki Recep Urhan da, ailesi ile birlikte AÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı çalışanlarına teşekkür ziyaretinde bulundu. Sağlığına kavuşmasını Akdeniz Üniversitesi çalışanlarına borçlu olduğunu söyleyerek Haluk Özcanlı ve ekibine çiçek sunan Recep Urhan, şunları söyledi:

     ''Kolum koptuğunda dünyam kararmıştı. 7 saatlik bir ameliyat sonrası kolum yerine dikildi ve şimdi rahatlıkla kullanabiliyorum. Ağır işte çalışmama rağmen kolumda herhangi bir sorun yaşamıyorum. Akdeniz Üniversitesi çalışanlarının hepsine sonsuz teşekkür ediyorum.''

Editör: Haber Merkezi