Hacı Mustafa Bankoğlu Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA merkezi ile video konferans yaparak NASA'da görevli 3 Türk bilim insanı ile 3 saat sohbet ederek merak ettikleri soruları yönelttiler.

Hacı Mustafa Bankoğlu Ortaokulu öğrencileri, ilk olarak NASA'nın ABD ve İngiltere'deki ofislerinde görevli Türk bilim adamları Dr. Umut Yıldız, Dr. Betül Kaçar ve Dr. Selçuk Topal'dan kendileri için hazırladığı sunumu izlediler. Yaklaşık 3 saat boyunca canlı bağlantı kuran öğrenciler, bilim adamlarına merak ettikleri soruları sordular. Öğrenciler ilgiyle izlediği programda, yıldızların oluşumundan gezegenlere, uzay hareketliliğinden yaşama kadar birçok konuda bilgi sahibi oldular.

Okul Müdürü Hüseyin Püseli Serik adına yapılan bu çok farklı ve güzel çalışma ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada; ''Öğrencilerimizin meraklarını gidermek için saat farkı sebebi ile sabah 04.00'da uyanıp bu konferansı gerçekleştirdikleri için öncelikle bizleri başarılarından dolayı gururlandıran bu üç güzide bilim insanımıza teşekkür ederim. Ayrıca konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen Fen Bilgisi öğretmenleri Mehmet Ali Gök ve Mehmet Sayalan'a da teşekkür ederim.'' dedi. Püseli, bu sene sporda birçok alanda gösterdikleri başarıyı akademik alanda da gerçekleştirmek için gayret ettiklerini ifade etti.

Fen Bilgisi öğretmenleri Mehmet Ali Gök ve Mehmet Sayalan ise; ''NASA'da görevli Türk bilim insanları öğrencilerimize birebir bilgi verdiler. Yaklaşık 3 saat süren bağlantıda öğrencilerimiz merak ettiklerini sordular. Astronomiye gençlerin ilgisini çekmek ve geleceğe yönelik bu alanda akademisyenler yetişmesi bakımından programın önemli olduğunu düşünüyoruz.'' dediler.

Öğretmenler katılımcılardan Dr. Selçuk Topal'ın da ' Ya sevdiğin işi yap, ya da yaptığın işi sev, başarının sırrı bu diyerek' diyerek öğrencilere nasihatte bulunduğunu ve diğer katılımcılarında öğrencilere güzel sorularından dolayı teşekkür etiklerini belirterek konferans sona erdiğini ifade ettiler.

NASA'daki Türk bilim insanları ile sohbet eden öğrenciler ise, "Bize önemli katkıları oldu. Hiç bilmediğimiz konuları öğrendik. Yıldızların nasıl oluştuğunu nasıl yok olduğunu gördük. Çok ilginç şeyler öğrendik.'' dediler.

 

Editör: Haber Merkezi