Vali Karaloğlu: "Antalya ilimizde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 803 kamu görevlisi açığa alınmış durumda. Bunlardan 48'i şu anda tutuklandı, gözaltında olanlar var. Önümüzdeki günlerde yeni gözaltılar da olacak açığa alınanlar arasında, süreç bitmiş değil"

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik sürdürülen soruşturmalar kapsamında kentte 803 kamu görevlisinin açığa alındığını, bunlardan 48'inin tutuklandığını bildirdi.

Karaloğlu, yaptığı açıklamada, Antalya'da FETÖ'nün darbe girişiminden sonra bütün kamu kurum ve kuruluşlarında "arınma operasyonu" başlatıldığını ve bunun devam ettiğini söyledi. Bakanlıkların, genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarından alınan görevden uzaklaştırma kararlarını anımsatan Karaloğlu, kendilerinin görevden aldığı kamu görevlileri de bulunduğunu ifade etti. "Şu ana kadar Antalya ilimizde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 803 kamu görevlisi açığa alınmış durumda" diyen Vali Karaloğlu, "Bunlardan 48'i şu anda tutuklandı, gözaltında olanlar var. Önümüzdeki günlerde yeni gözaltılarda olacak açığa alınanlar arasında, süreç bitmiş değil." bilgisini paylaştı. Karaloğlu, 19 Temmuz'da Antalya'daki tüm bölge ve il müdürlerini toplayıp, kendilerine "arınma süreci" ile ilgili talimatlar verdiklerini dile getirdi.

Bölge ve il müdürlerinin çalışması

Çalışmaların sonucunu 25 Temmuz saat 17.00'de toplayacaklarını bildiren Karaloğlu, "O çalışmalardan sonra da Antalya'da görevden uzaklaştırmalar ve gözaltılar devam edecek. Tam bir arınma oluncaya kadar bu süreci devam ettireceğiz. Şu ana kadar Antalya'da bir vali yardımcısı, iki kaymakamı açığa aldık. Bunun iki tanesi şu anda gözaltında, bir tanesi firari. O zaten kadrosu bizdeydi ama Kayseri'de görevliydi. Onu da arkadaşlar en kısa zamanda gözaltı yapıp, adliye teşkilatına teslim edeceklerdir." dedi.

"44 hakim, savcı tutuklandı, 14'ü firari"

Vali Karaloğlu, Antalya'da 44 hakim ve savcının tutuklandığını kaydetti. Denetimi serbestlikle serbest bırakılan hakim ve savcılar olduğunu dile getiren Karaloğlu, "Hala firari olan 14 hakim, savcı var. Onların da yakalanması için hem polis hem jandarma teşkilatımız yoğun bir çaba içerisinde. İnşallah onları da en kısa zamanda yakalayıp yine adalete teslim edeceğiz." diye konuştu.

Karaloğlu, diğer kurumlardaki görevden almalara ilişkin şunları kaydetti: "İl müftülüğümüzde üç görevden alma var. İçlerinde ilçe müftüsü ve vaizler var bunun. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan var, Maliye Bakanlığı, Defterdarlık ayağı ve hem Gelirler İdaresi Başkanlığından bugün 16 kişi açığa alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızda, Sağlık Bakanlığımızda var. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında bu arınma süreci devam edecek. Sadece adliyede, askeriyede, emniyette, mülkiyede değil. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında bu arınma sürecini tamamlayacağız."

OHAL ilan edilmesi

Vali Karaloğlu, üç ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) kararı alındığının hatırlatılması üzerine de şu değerlendirmede bulundu: "Dün ilan edildi, bugün Meclis'te görüşülecek ve başbakanlığımızdan, bakanlığımızdan gerekli talimatları bekliyoruz. Akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, illerde özellikle Antalya'da olağanüstü hal ilan edildiği gerekçesiyle hiçbir vatandaşımızın yaşamına, özgürlüklerine bir kısıtlama getirilmeyecek. Hem kişisel yaşamları aynen devam edecek hem de ticari faaliyetler aynı şekilde devam edecek. Burada sadece Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadelede devletin elini güçlendirmek, yapacağımız işleri hızlandırmak ve süreçleri kısaltmak için bu OHAL kararı alındı. Onun dışında yerelde vatandaşımızı doğrudan ilgilendirecek kararlar olmayacak diye söyleyebilirim şu an için. Vatandaşımız rahat olsun, endişe etmesin. Günlük yaşantısına devam etsin."

Kamu kurum ve kuruluşlarında tam bir arınma olduğuna inanıncaya kadar sürecin devam edeceğini vurgulayan Karaloğlu, şunları söyledi: "Artık bu işin şakası kalmadı. Bu Fetullahçı Terör Örgütü'nün neler yapabileceği, bunlara bağlı insanların neler yapabileceğini 15 Temmuz gecesi bütün Türkiye ile beraber yeniden görmüş olduk. Artık müsamaha etmek, bunlara hoşgörüyle bakmak mümkün değil. Devletin hangi kademesinde olursa olsun, ister vali olsun, vali yardımcısı olsun, kaymakam olsun, hakim, savcı olsun, asker olsun, polis olsun, kapımızda çaycı olsun, şoför olsun hangi makamı işgal ediyorsa etsin, mutlaka bunları tespit edip, bunların devletle irtibatı kesmek lazım. Bu bir arınma süreci, arınma haftası. İnşallah bu sürecin sonunda devlet kademelerini bu Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup olan insanlardan temizleyeceğiz diye temenni ediyorum. Vatandaşımız rahat olsun, işinde gücünde olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızdan 'Tamam' talimatı gelinceye kadar da yine meydanlara, demokrasisine, geleceğine sahip çıkmaya devam etsin."

Anadolu Ajansı

Editör: Haber Merkezi