PASSOLİG Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, tribün kapatma cezaları hakkında yarın Türkiye Futbol Federasyonu'nda toplantı yapılacağını belirterek, "Cezanın şahsi değil, kulüplere verilmesi, kulüplerimizi mutsuz ediyor. Bu sezon yönetmelikte birtakım değişikliklerle bu konuda bazı iyileştirmeler olacak diye bekliyoruz" dedi.

Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, Antalya'da düzenlediği basın toplantısında, statlara kartlı girişlerde yaşanan sorunların minimuma indirildiğini anlattı. Spor Toto Süper Lig ve PTT 1'inci Lig'de önceki sezona göre geçen sezon stada girişlerde yüzde 35 artış yaşandığını vurgulayan Kazancı, Passolig Kart sayısının 2.1 milyona ulaştığını belirtti. Yeni statların açılması, yıldız transferlerin etkisiyle seyirci ortalamasının arttığına dikkati çeken Kazancı, bu sezon sonuna kadar Passolig Kart sayısının 3 milyona ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Kazancı, ilerleyen yıllarda kart sayısının 5 milyona ulaşmasını öngördüklerini söyledi.

Antalya'nın 86 bin 500 Passolig kart sayısıyla İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa'nın ardından 5'inci sırada yer aldığını anlatan Kazancı, Antalyaspor'un kart sayısının 51 bin, Alanyaspor'un da 13 bine yükselttiğini dile getirdi. Passolig sistemindeki yeni uygulamalardan bahseden Kazancı, yeni sezonda Passolig mobil uygulamasının devreye gireceğini belirtti. Kazancı, kısa süre içinde kullanıma hazır hale gelecek uygulama ile taraftarın kart başvurusu, maç bileti alma, kart alma, kart yenileme, para yükleme, bilet süresini uzatma, bilet transferi, kombineden maç bileti transferi gibi hizmetleri kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirebileceğini aktardı.

Passolig sistemi hakkında eleştirilen ve insanların kafasında soru işareti olan konular bulunduğunu aktaran Ceyhun Kazancı, tribün kapatma cezaları hakkında yanlış anlaşıldıklarını söyledi. Passolig sistemi nedeniyle bu tür cezaların Passolig sisteminden kaynaklandığı gibi yanlış anlaşılmaların kendilerinden kaynaklanmadığına değinen Kazancı, ticari bir işletme olarak da bu tür uygulamaya karşı olduklarını söyledi.

Passolig sisteminin uygulandığı 36 takımın stadında ciddi kamera sistemi ve turnikeler gibi güvenlik uygulamalarının yer aldığına dikkati çeken Kazancı, taraftarın stada girişinde turnikede çekilen fotoğrafı ile kart üzerindeki fotoğrafın emniyet sisteminde eşleştirildiğini anlattı.

Başkasına ait kartla stada girişlerin güvenlik güçlerinin gözden kaçırmasıyla zaman zaman yaşanabildiğini belirten Ceyhun Kazancı, şunları söyledi:"Örnek, geçen sene malum Trabzonspor- Fenerbahçe maçında hakeme şiddet uygulaması oldu. Oradaki taraftar da dayısının kartıyla girmiş. Kamera görüntülerinde bir anlık zaaf ve ekran kontrolünün olmaması böyle bir sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Yarın bir toplantı olacak 'bu konuyla ilgili ne yapabiliriz' diye Türkiye Futbol Federasyonu'nda. Cezanın şahsi verilmemesi, kulüplere verilmesi ve hem maddi hem manevi anlamda ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalması kulüplerimizi mutsuz ediyor. Bizleri de mutsuz ediyor her anlamda. Bize de 'kalabalığı azalttı' eleştirilerini beraberinde getiriyor. Bu sene bu konuyla ilgili birtakım gelişmeler bekliyoruz, Türkiye Futbol Federasyonu'nun gündeminde var. İlerleyen günlerde federasyon bu konuyla ilgili bilgilendirme yapacak ama benim altını çizmek istediğim şey, dışarıda da bizim duyduğumuz 'Passolig tribünleri kapatıyor' şeklinde eleştiri, kesinlikle değil. Ticari anlamda bile bakıldığında tribünlerin kapanmasının kimseye faydası yok. Böyle bir şeyi talep etmemiz mümkün olmaz. Bu sezon yönetmelikte olan birtakım değişikliklerle bu konuda bazı iyileştirmeler olacak diye bekliyoruz."

Stada kartlı girişteki kontrolleri, turnikede özel güvenlik görevlilerinin fotoğraf eşleşmesiyle yaptığını anlatan Kazancı, "Şahsa ceza dediğimizde bu kontrollerin daha dikkatli yapılması, yarın öbür gün bunların tespitini yapacaksak içeri giren kişinin önce kartı olmalı. Tespitin bir numaralı yolu bu. Oradan TC numarası, fotoğrafı geliyor. Sistemin iyi yürümesi için kontrollerin sıkılaştırılması bir numaralı adım olacaktır.

Bu konuda kulüplerimizin de ağzı çok yandı. Ciddi para cezaları ödediler. Toplam cezalar iki ligde de 15 milyon liranın üzerinde. Kulüplerimizin ekonomik durumları belli. Bilet satışları kombineler de yıl sonunda bakıldığında kazanılan para verilen cezalara neredeyse eşit. Buna bir çözüm mutlaka bulunmalı" diye konuştu.

Ceyhun Kazancı, Passolig Kart sisteminde bu sezon yeniden satış projesinin uygulamasının hayata geçeceğini kaydetti. Bu sistemin karaborsayı önlemek için de bir adım olacağını anlatan Kazancı, kombine sahibi taraftarın, o hafta oynanacak maça gelememesi halinde biletini kulüp aracılığıyla satabileceğini söyledi. Kazancı, bu satıştan hem kulübün gelir elde edeceğini hem de taraftarın satıştan kazanacağı para puanla sonreki sene kombine alımında indirim olacağını söyledi.

 

Editör: Haber Merkezi