AKTOB Başkanı Hacısüleyman: "Bugünlerde yurt dışından tekrar rezervasyon akışımız başladı. Halkın büyük ilgi gösterdiği demokrasi mitingleri ve bu mitinglerin çok barışçıl bir şekilde geçmesi dış basına çok olumlu yansıdı."

Turizm sektörü temsilcileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonraki birkaç gün rezervasyon iptalleri olduğunu, şu anda ise yurt dışından rezervasyon akışının yeniden başladığını belirtti. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye turist taşıyan tur operatörlerinin çok soğukkanlı davrandığını, böylelikle sektörde olabilecek kayıpları önlediklerini söyledi. Darbe girişiminin ardından ilk 3 gün bazı uçak seferlerinin iptal edildiğini belirten Hacısüleyman, 18 Temmuz akşamından itibaren uçak seferlerinin normale döndüğünü ve tüm uçuşların gerçekleştirildiğini bildirdi.

Hacısüleyman, söz konusu 3 günde yaklaşık 50 bin kişilik rezervasyonun iptal edildiğini dile getirerek, "Ama böyle bir durum için bu, çok da büyük bir sayı değil. Bugünlerde yurt dışından tekrar rezervasyon akışımız başladı. Halkın büyük ilgi gösterdiği demokrasi mitingleri ve bu mitinglerin çok barışçıl bir şekilde geçmesi, dış basına çok olumlu yansıdı. Bu sayede misafirlerimiz ülkemizin güvenilir olduğunu ve her şeyin normal olduğunu algıladılar." dedi.

Gerek Antalya'ya gerek diğer tatil yörelerine giden turistlerin sosyal medya ve diğer iletişim kanallarıyla olağanüstü bir durum olmadığını eşlerine, dostlarına, akrabalarına aktardığını anlatan Hacısüleyman, turizm sektörü temsilcilerinin de misafirlere "gönül rahatlığıyla Türkiye'ye gelebileceklerini" ifade ettiğini bildirdi.

Hacısüleyman, bu dönemde turizmde en önemli kaybın kamu çalışanları için izinlerin kaldırılması olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Tatilde olan devlet memurları vardı, tatile çıkacak olanlar vardı. Yıllık izinlerini özellikle yaz aylarında, okulların tatil olduğu dönemlerde kullanacak olan vatandaşlarımız vardı. Kamu çalışanlarıyla ilgili yapılan düzenlemenin kısa zamanda eski haline dönmesini umut etmek istiyoruz çünkü iç pazar diye nitelendirdiğimiz, kendi vatandaşımızın tatile çıkması turizm ekonomisi açısından çok önemli. İzinlerin serbest bırakılmasını dört gözle bekliyoruz. Bu konuda özellikle okullar açılmadan önce yapılacak düzenleme kuşkusuz turizm ekonomisine büyük katkıda bulunacaktır."

 

Turizm sektöründe 2016 yılının başından beri sıkıntı bulunduğunu ifade eden Hacısüleyman, 2017 yılına yönelik önlemlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından şimdiden alınması gerektiğini söyledi.

 

"Önemli Olan İleriye Bakmak"

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ da turizmin barış içinde yeşerdiğini belirterek, "Bizim hiç tasvip etmediğimiz, hiç istemediğimiz olaylar oldu. Milletimize ve sektörümüze geçmiş olsun, çok büyük bir badire atlattık." dedi.

Darbe girişimine Türk halkının dünyada eşi benzeri olmayan bir tepki verdiğini dile getiren Kızıldağ, "Düşünün dünyada bu tür eylemler olduğunda, tankın önüne bir kişi çıktığında olay oluyor, büyük sembol oluyor. Bizde yüzlerce, binlerce insan tankların önünde durdu. Ben bunun başka bir örneği olduğunu zannetmiyorum. Bu, bizim ülke olarak, vatandaş olarak demokrasiye ne kadar bağlı olduğumuzu gösteriyor. Bu imajı çok iyi kullanabiliriz." diye konuştu.

Antalya ve Türkiye coğrafyasını tanıyan insanların Antalya'da sorun olmadığını bildiğini, Türkiye coğrafyası ile ilgili bilgi sahibi olmayan insanların ise darbe girişiminin ardından biraz çekingen kaldığını ifade eden Kızıldağ, "Bir taraftan rezervasyonlar var, bir taraftan iptaller de aldık. Memurların izin iptali de bizi etkiledi, fakat bunlar yaşandı, geçti, önemli olan ileriye bakmak." değerlendirmesinde bulundu.

 

"Türkiye Bizim İçin Çok Önemli"

Antalya'da tatil yapan Rus Kristina Pchelintseva da iki gündür Antalya'da bulunduğunu belirterek, "Tatil için 10 yıldır Antalya'ya geliyorum. Türkiye bizim için çok önemli, son dönem yaşadıklarınızla ilgili vatandaşlarınız için biz de dua ettik. Hiçbir ülkede Türkiye'deki gibi güzel tatil yapamıyoruz. Ülkenize güzel günler diliyoruz. Moskova'ya dönünce bütün arkadaşlarıma da söyleyeceğim, Antalya'da hiçbir tehlike yok, beni korkutan hiçbir şey olmadı." diye konuştu.

Ukrayna'dan gelen Ataeva Anna Khahr ise bir haftadır Antalya'da tatil yaptığını söyledi. Khahr, "Türkiye'deki olaylardan haberim var. Türkiye'ye gelmek isteyen insanlar rahatça gelebilirler çünkü tatil yapan insanları hiçbir şekilde etkilemedi bu olaylar. Hiçbir şeyden korkmadım zaten." dedi. AA



ALİ KIZILDAĞ

Editör: Haber Merkezi