AKDENİZ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih Yıldız, tarihe geçmiş 2 bin kişiye yönelik söylenmiş 4 bin sözü 'Biyografik Sözler Lügatı' adlı kitapta bir araya getirdi.

AÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Yıldız, 10 yıllık çalışması sonucu 'Biyografik Sözler Lügatı' adlı kitabını yazdı. Truva Yayınları'nda çıkan kitapta edebiyat, din, siyaset, spor, sanat, bilim gibi başlıklar altında tarihe geçmiş kişiler hakkında yine önemli isimlerin söylediği 4 bin söz bulunuyor. Hz. Muhammed, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Demirel, Sergen Yalçın, Prof.Dr. Zekeriya Beyaz, Lionel Messi, Aziz Nesin, Yaşar Kemal gibi pek çok önemli isim kitapta yer alıyor.

Kitabın yazarı Fatih Yıldız, bildiği kadarıyla kitabın başka bir örneği bulunmadığını söyledi.

Kitabı yorumlamakta kendisinin de güçlük çektiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Yıldız, "Her şeyden önce okur açısından bu kitap, hayret-engiz bir içeriğe sahip. Muhtemelen insan yüzünde var olduğu söylenen yaklaşık 7 bin ayrı ifadeye yenileri eklenecek. Öfkeden kahkahaya, hicivden iltifata bir cümle mesafenin olduğu bir kitap" dedi. Kitapta en çok dikkat çeken sözlerden bazı örnekler şöyle:

* Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için söylediği; "Türk dünyasının gelmiş geçmiş en büyük pezevengi, Süleyman Demirel'dir". (Azerbaycan'da pezevenk yiğit, cesur anlamında kullanılıyor)

* Şarkıcı Kibariye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için söylediği; "Olay adamsın, üstüne tanımam anacım."

* Sergen Yalçın'ın kendisi için söylediği; "Avrupa'ya gitmek öyle kolay değil. Bayern Münih beni alacaktı, adamlar beni bir araştırmışlar, almaktan vazgeçtiler".

Zlatan İbrahimoviç; "Babam Müslüman, annem Katolik, benim dinim ise herkesin size kucak açtığı futbol."

* Engin Ardıç'ın komedyen Cem Yılmaz için kullandığı söz; "Çok sevdiğim bir hergele, pek takdir ettiğim bir fırlama, olağanüstü yetenekli bir sanatçı."


 

Editör: Haber Merkezi