Isparta ve Burdur'da, elektrik dağıtım şirketi tarafından enerji nakil hatları üzerinde göçmen kuşlar için kurulan yuvalar ve direklere yapılan yalıtım sayesinde, elektrik kesintilerinin ciddi oranda önlendiği bildirildi.

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'den (AEDAŞ) yapılan yazılı açıklamada, göçmen kuşların neden olduğu arızaların önüne geçmek ve kuşları korumak için çalışma başlatıldığı ve bu amaçla ilk etapta 500 bin liralık yatırım yapıldığı belirtildi.

Göç güzergahı üzerindeki hatlara izolasyon malzemesi döşendiği ve bazı noktalarda da kuşlara özel yuva kurulduğu ifade edilen açıklamada, "Dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri olan Türkiye'de, ilkbahar ve sonbaharda yaşanan elektrik arızalarının önemli bir bölümü kuşlardan kaynaklanıyor. Özellikle göç güzergahı üzerinde bulunan Isparta ve Burdur'da mart, nisan, mayıs, eylül, ekim ve kasım aylarında meydana gelen orta gerilim arızalarının yaklaşık yüzde 40'nın kuşlardan kaynaklandığını tespit edilmesi üzerine özel yatırımlar devreye alındı." bilgisi verildi.

 

Arızalar Yüzde 90 Azaldı

Öncelikle Isparta'nın Atabey ilçesi Kuleönü ve İslamköy kasabalarında orta izolatörler yükseltilerek 2 kilometrelik alanda kuşların tellere çarpmasının önlenmeye çalışıldığı belirtilerek, Isparta merkez ilçe, Eğirdir, Keçiborlu ve Yalvaç ilçe bölge sorumluluk alanında yer alan yüksek gerilimli enerji hatlarında yer alan durdurucu direklerinde kuşların çarpılmaması için yalıtım yapıldığı ifade edildi.

Yalıtım için sadece izolasyon malzemelerinin alımında 500 bin lira harcandığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"Yatırımlar meyvesini çok kısa sürede verdi ve çalışmaların yapıldığı bölgede göç mevsiminde yaşanan arızalarda yüzde 90'ları bulan azalmalar yaşandı. AEDAŞ tarafından göçmen kuşlara yönelik yatırımlar arasında kuş yuvaları da yer aldı. Bu amaçla ilk etapta 5 adet yuva yapıldı, ancak kuşların yeni yuvalarını bir türlü kabullenemediği gözlendi. Bunun üzerine eski yuvalarından kendi kokularının olduğu ağaç parçacıkları yeni yuvalara nakledilince kuşlar yeni alanlarını benimsemeye başladı."

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen AEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit de nihai hedeflerinin kuşları korumak ve bu dönemlerde oluşan arızaları tamamen ortadan kaldırmak olduğunu bildirdi.

Yiğit, "Havai hatların yoğun olduğu bölgelerde kuş çarpılmaları sık rastladığımız bir hadise. Eski dönemlerde kullanılan direk ve izolatör tiplerinin kuş çarpılmasına ve buna bağlı enerji kesintisine sebebiyet verdiğini gördük ve gerekli çalışmaları yaptık. Amacımız müşterilerimize kesintisiz elektrik tedarik etmenin yanı sıra doğal yaşamı da koruyup gözetmek. Bu doğrultuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.AA

 

Editör: Haber Merkezi