Türkiye keçi varlığı açısından 4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Keçicilik Kongresi, turizm bölgesi Kundu'daki Kervansaray Otel'de yapılıyor. 37 ülkeden 350 katılımcılının katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan Dünya Keçiciler Birliği Türkiye Temsilcisi Doç.Dr. İrfan Daşkıran, Türkiye'nin keçi varlığı açısından Avrupa'da ilk sırada yer aldığını söyledi. Doç. Dr. Daşkıran, buna karşılık Türkiye'nin küçükbaş hayvandan sağlanan üretim anlamında istenen düzeyde olmadığına dikkat çekti.

 

ANKARA KEÇİSİNİN GELECEĞİ

Doç.Dr. Daşkıran, keçi peynirinin özellikle son yıllarda aranan bir ürün olduğunu dile getirirken, bu ürünün yüksek fiyatta alıcı bulmaya başladığını söyledi. Doç.Dr. Daşkıran, "Bu kongreyle hayvancılıkta nasıl bir seyir izlenmesi gerektiği ve nasıl tedbirler alacağımızı ele alacağız" dedi. Doç.Dr. Daşkıran, Türkiye'nin öz varlığı olan Ankara keçisinin geleceğinin de ele alınacak konular arasında olduğunu söyledi.

 

KEÇİ BEBEKLERİN SÜT ANNESİ

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, birliğin kurulmasından sonra Türkiye'de 31 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının 44 milyona yükseldiğini kaydetti. Avrupa Birliği ülkelerinde süt keçilerine bebeklerin sütannesi gözü ile bakıldığını aktaran Çelik, bu nedenden dolayı diğer sütlere oranla keçi sütünün 2-3 kat daha fazla fiyata satıldığını söyledi. Çelik, "Anne sütüne en yakın süt özelliği taşıyan keçi sütüne ve bundan elde edilen ürünlere talebin her geçen gün arttığını görmek sektörümüz adına mutluluk verici" dedi.

 

TÜRKİYE'DE 10 MİLYON KEÇİ VAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Türkiye'nin 60 milyar dolarlık tarım hasılatı olduğunu, hayvancılığın da bu hasılatta önemli payı olduğunu dile getirdi. Türkiye'de 34 farklı keçi ırkı bulunduğunu belirten Özcan, keçi sayısının ise 10 milyon civarında olduğunu aktardı.

Editör: Haber Merkezi