AIPH tarafından düzenlenen 'Uluslararası Bahçecilik Expoları Konferansı', Expo 2016 Antalya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin (AIPH), 68. Yıllık Olağan Kongresi kapsamında düzenlenen 'Uluslararası Bahçecilik Expoları Konferansı'nın açılış konuşmasını, AIPH Başkanı Bernard Oosterom yaptı. Uluslararası bahçecilik sergilerinin, düzenlenen ülkeler ve tüm dünyayla bitkilerin önemini paylaşmak için bir vesile olduğunu belirten Oostrerom, Expo'ların eğitim rolünün yanı sıra şehirlerin yeşillendirilmesinde, kentleşmenin sorunlarıyla baş etmede çok önemli yeri olduğunu belirtti.

 AIPH'in aynı zamanda Expo'ların hangi ülkede yapılacağını onaylanan kuruluş olduğuna dikkati çeken Oosterom, "Bizim onaylamış olduğumuz Expo'lardan birisini ziyaret eden herkesin, ilham almasını, bilgilenmesini arzu ediyoruz. Bunlar, bitkilerin hayatta nasıl kullanılacağını gösteren birer fırsat. Şehirler de böyle yerler haline gelmeli. İnsanlar, kendi vatandaşları ve çevreleri için peyzajı daha iyi kullanmanın yollarını bulabilmeli" diye konuştu.

 

 'EXPOLAR DÜZENLENDİĞİ ÜLKELERE KATKI SAĞLIYOR'

 Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık ise Türkiye'nin ilk Expo'sunu Antalya'da gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Küreselleşen dünyada Expo'ların düzenlendiği ülkelere ve şehirlere ekonomik, politik ve kültürel katkı sağladığına değinen Işık, "Her bir Expo kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi, paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir. Bahçecilik Expo'ları doğa ile insanı tekrar buluşturmakta ve hızlı şehirleşmenin yarattığı sorunları çözmede önemli bir rol üstlenmektedir" dedi.

 

 MİLANO VE ANTALYA'NIN EXPO DENEYİMİ ANLATILDI

 Expo 2015 Milano'nun Genel Müdürü Piero Galli ise ülkesindeki Expo çalışmalarını anlattı. Expo'yu düzenlemenin yorucu geçtiğini ancak katılımın fazla olduğunu belirten Galli, yaşadıkları sorunları, katılımcı ülkeleri, Expo'nun ülkeye getirilerini paylaştı.

 

 Galli'nin ardından ise EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül Türkiye'nin ilk Expo deneyimini anlattı. Expo 2016'nın hazırlık süreci, ülke katılımları hakkında bilgiler veren Şengül, bu süreçte kendilerini en çok zorlayan konunun 'Expo'nun ne olduğunu insanlara anlatmak olduğunu söyledi.

 

 BRIERCLIFFE KONFERANSIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 Konferansın genel bir değerlendirmesini yapan AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise Expo'ların uluslararası katılım ve fikirlerin paylaşımına olanak sağlayan yerler olduğunu hatırlattı. Konferans sayesinde insanları bir araya getirmeyi ve fikirlerini paylaşmayı kolaylaştırdıklarını belirten Tim Briercliffe, bu nedenle konferansın büyük önem taşıdığını kaydetti.

 

 Konferansın devamında; 2018 Taichung 2019 Beijing, 2020 Avustralya ve 2022 Hollanda Expo'larının hazırlıkları hakkında sunumlar yapıldı.

Editör: Haber Merkezi