BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen 16'ncı Uluslararası Gıda Fuarı AGROKOS 2016'ya katıldı.

BAİB, gıda ihtiyacının yüzde 90'ını Türkiye'den ithal eden Kosova'da 16'ncı Uluslararası Gıda Fuarı AGROKOS 2016'ya stant açtı. Priştine'deki fuarda Batı Akdeniz'de yetişen yaş meyve sebze ve gıda ürünleri tanıtıldı. Alternatif pazarlar oluşturma çalışmaları çerçevesinde Priştine'ye giden BAİB, Kosovalıların yanı sıra bu ülkenin komşusu Balkan ülkelerinden gelen iş adamlarının da yoğun ilgisiyle karşılaştı. Batı Akdeniz'i fuarda BAİB Yönetim Kurulu (YK) Üyesi Ali Demir temsil etti. BAİB YK Üyesi Ali Demir, fuar dönüşü yaptığı değerlendirmede Kosova'nın Balkan ülkelerine ve Avrupa'ya gerçekleştirilecek ihracatta lojistik üs olabileceğini söyledi.

Kosova'nın gıda ihtiyacının neredeyse tamamına yakınını Türkiye'den karşılandığını vurgulayan Demir, çok sayıda Türk iş adamının Kosova'da özellikle gıda sektörü üzerine yatırımlar gerçekleştirdiğini kaydetti. İş adamlarına bölgeyi, yaş meyve sebze ile gıda ürünlerini tanıttıklarını anlatan Ali Demir, "Ayrıca süpermarket yöneticilerine ziyaretler gerçekleştirdik. Türk firmaları Kosova pazarına girmiş durumda. Kosova'ya ihracatımız istenilen miktarda olmasa da önümüzdeki süreçte artacaktır. Yaptığımız görüşmelerde ve ziyaretlerde Kosova, Balkan ülkelerine yapılacak ihracatta üs olma özelliğiyle öne çıkıyor" dedi.

Kosova'nın lojistik üssü olarak değerlendirilmesinin avantajlar içerdiğini kaydeden Demir, "Kosova tüm gıda ihtiyacını Türkiye'den karşıladığı gibi Balkan ülkelerine de çok yakın. Balkan ülkelerine ve Avrupa'ya yapacağımız ihracatı Kosova üzerinden organize edebiliriz. Bunun yanı sıra tekstil, inşaat, yeme-içme alanlarında da yatırım fırsatları var. Tüm bunlar değerlendirilecek ve zaman içerisinde gerekli adımlar atılacaktır" diye konuştu.

BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir, fuar çerçevesinde Kosova Ticaret Müşaviri Tamer Topaloğlu ile de görüşme gerçekleştirdi.

 

Editör: Haber Merkezi