SABANCI Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı' projesinin Antalya ayağı tanıtıldı.

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD), ile Batı Akdeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) işbirliğinde yürütülecek projenin Antalya Kültür Sanat'taki (AKS) tanıtım toplantısına, BAKSİFED Başkanı Ali Eroğlu, ANTİKAD Başkanı Leman Sedef Tuna, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Melsa Ararat ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan katıldı.

BAKSİFED Başkanı Ali Eroğlu, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanayan bir yara olduğuna değindi. Başkan Eroğlu, "Biz iş dünyası olarak bu konuyu iki açıdan ele alıyoruz. Birinci boyutu bunun bir kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesi, ikincisi ise şirketlerimizin verimliliği. Neticede şirketlerimizde çalışan insanların mutluluğu, verimliliği bizim işlerimizin olumlu veya olumsuz etkilenmesine sebep oluyor" dedi.

İş dünyasındaki verimliliği arttırabilmek için kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Eroğlu, "İş dünyasında 'kadın' konuları gündeme geldiğinde taraflı hareket ediyoruz. Konfederasyonumuzun kadın grubu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadınların desteklenmesi için projeler hayata geçiriyor" diye konuştu.

 

İNSAN HAKLARI MESELESİ

ANTİKAD Başkanı Leman Sedef Tuna da toplumsal cinsiyet eşitliğinin her şeyden önce bir insan hakları meselesi, aynı zamanda kalkınmanın da ana faktörlerinden biri olduğuna dikkati çekti. Tuna, kadına yönelik şiddeti, kamusal veya özel yaşamda fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden cinsiyete dayanan bir eylem olarak tanımladı.

Leman Sedef Tuna, "Hangi yasayı getirirsek getirelim ailede ve toplumda yetiştirilme sorunları aşılmadan, temel eğitimde, hatta ana sınıfında bu yönde eğitim metotlarıyla dersler verilmeden, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanmak mümkün değildir" dedi. Tuna, ülkemizin sosyal ve ekonomik yönden kalkınması için iş hayatında kadın sayısının artması gerektiğine de vurgu yaptı.

Kadınları daha üst seviyelerde görebilmek için iş dünyasına sorumluluklar düştüğüne değinen Tuna,

 

TOPLUMSAL SORUN OLDU

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ile Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, proje ile ilgili bilgi verdi. Melsa Ararat, ''Kadınlarımızın maruz kaldıkları sistematik baskı ve şiddet, kadınlar çalışma hayatına katıldıkça daha görünür hale geldi, bir özel yaşam meselesi olmaktan çıktı, toplumsal bir mesele oldu. TÜRKONFED ve TÜSİAD gibi iş örgütlerinin toplumsal sorunlara sahip çıkması ve 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi'ne katılmak üzere üye şirketleri harekete geçirmesini çok kıymetli buluyoruz" dedi.

 

 

ŞİDDET İŞBİRLİĞİYLE ÖNLENİR

Aile içi şiddetin her zaman gündemin ilk sıralarında yer alan bir sorun olduğunun altını çizen Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da "Bu sorunu belirli bir kesimin sorunu gibi görmeyi bırakmalıyız. şiddetin tüm gelir seviyesinden kadınlar için toplumsal hayatta ve iş hayatında eşit şartlarda var olabilmelerinin önünde bir engel olduğunun farkında olmalıyız. Şiddetin önlenmesi, toplumun böyle bir sorunun varlığını kabul etmesi ve farkında olmasıyla başlar. Ale içi şiddete karşı kamu ve sivil toplumun yanında özel sektörün de işbirliği ve politikalar geliştirmesi çok önemli" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi Uygulamaları' başlıklı panel düzenlendi.


 

Editör: Haber Merkezi