Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Serik Boğazkent Mahallesinde tarla günü düzenlendi.

 Tarla günü programına, Serik Kaymakamı Haluk Şimşek, Serik Belediyesi Başkan Yardımcısı Bünyamin Okudan, Serik İlçe Müdürü Mustafa Çömezoglu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Veriler Şube Müdürü Derya Bilgin, Proje Yönetmeni Mehmet Pamukçu, Proje Koordinatörü Ertuğrul Taştekin, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Boğazkent Mahallesi'nde düzenlenen "Tarla Günü" programında, mısır ile soyanın birlikte ekildiği Silajlık Yem Üretimi Projesi tanıtıldı. Tarla Günü etkinliğinin ilk konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Serik İlçe Müdürü Mustafa Çömezoğlu, ilçede 14 bin büyükbaş, 70 bin civarında küçükbaş hayvanın kayıtlı olduğunu belirterek, "Hayvan beslenmesinde en önemli maliyetlerden birisi yem oluşturmaktadır. Hayvan için daha çok süt inekçiliği için yeşil bitki yem çok önemli. Yem içindeki ham protein ham selilüzler vitamin ve mineraller yönünden çok önemli. Bölgemizde silajlık mısır çok önemli yer tutuyor. Ancak yeşil yem olmadığı zamanlarda hava almadan silaj olarak yapıp kaba yemleri yedirmemiz gerekiyor" dedi.

Programda konuşan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp projenin hayvancılıkta girdilerin düşürülmesi noktasında önemli olduğunu ve üreticilerin yem ihtiyacını karşılamaları için uygulamayı benimsemesi gerektiğini kaydetti. Başkan Alp, gidecek başka bir ülkemiz yok ve bu ülke hepimizin. Kıymetini bilmeliyiz, değerlerimize, üretime sahip çıkmalıyız" dedi. BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü de enstitü olarak araştırma sonuçlarının üreticilerle paylaşılması noktasında yürütülen projenin çok önemli ve sevindirici olduğunu amaçlarının da bu doğrultuda başka projeler ile üreticilere ulaşabilmek olduğunu söyledi.

Serik Kaymakamı Haluk Şimşek ise, programda yaptığı konuşmada, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin, aynı zamanda tarımı en iyi ülkeler olduğuna işaret etti. Tarımda maliyet azaltıcı, üretim arttırıcı her şeyi yapmak zorunda olduklarını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti; ''Burada örnek bir davranışı yapıyoruz ama önemli olan bunu çiftçilerle kucaklaştırmak. Türkiye'de et fiyatlarının pahalı olduğu söyleniyor ama sütün ucuz olduğunu hiç kimse söylemiyor. Süt ucuz olduğu sürece et fiyatı pahalı olur. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri süt içimi az.''

Tarla gününde mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte ekildiğinde yem kalitesinde iyileşme olduğu ve protein oranında önemli artış kaydedildiği belirtildi. Uygulamada hasat dönemi aynı olan çeşitler seçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. BATEM konu uzmanları tarafından tarlada bilgilendirme yapılarak üreticilerden gelen sorular yanıtlandırıldı.

Haber: Osman Türkçe



HALUK ŞİMŞEK

Mustafa Çömezooğlu

Editör: Haber Merkezi