ANTALYA Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş.(ANFAŞ) ile in Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) arasında Çinli profesyonel alım yeterlerinin ANFAŞ'a getirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak arasında imzalanan protokolle ANFAŞ fuarları aracılığıyla Çinli profesyonel alım heyetleri getirilecek. ANFAŞ Expo Center'daki protokol töreninde konuşan Ali Bıdı, protokolün fuarlar aracılığıyla Çin'e yapılan ihracatı arttıracağını söyledi.

ANFAŞ Başkanı Ali Bıdı, Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi gerektiğini vurguladı. TÜÇİAD ile yeni bir iş birliğine imza attıklarını kaydeden Bıdı, "Bu işbirliği sayesinde son dönemde artan ticari ilişkilerimizi pekiştireceğiz. Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti; dünya ekonomik ve siyasi hayatında her geçen gün daha önemli role sahip olmaktadır. Son yıllarda Çin ve Türk ekonomisi karşılıklı etkileşimini önemli ölçüde arttırmıştır. Artan ilişkiler sonucu 2016 yılı sonunda Çin'le 27 milyar 770 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşmış bulunuyoruz. Ama ne yazık ki bu ticaret hacmi içerisinde Türkiye'nin ihracat payı sadece 2 milyar 350 milyon dolarken; 25 milyar 440 milyon dolarlık ithalatımız bulunuyor. Ticaret hacmini dengelemek için Çin ile ilişkilerimizi geliştirerek ihracat payımızı arttırmak zorundayız" dedi.

 

UZAK DOĞU PAZARINA AÇILMA ŞANSI

Protokol sayesinde ANFAŞ fuarları aracılığıyla iki ülke arasında ticaretin artacağını ifade eden Ali Bıdı, ''Bu protokol sayesinde Çin'deki iş adamları ve yatırımcılarla iletişimimizi geliştirerek yeni iş birlikteliklerine imza atacağız. Protokol sonrası fuar katılımcılarımız, Çin'den gelecek profesyonel ziyaretçi ve alım heyetleriyle bir araya gelerek Uzak Doğu pazarına açılma şansı sağlayacaktır" diye konuştu.

 

TİCARET KÖPRÜSÜ

TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak ise dünyaya mal pazarlayan, Çin'e de mal satmayı başaran bir iş adamları portföyü yaratmaya çalıştıklarını kaydetti. İki ülke arasındaki Türkiye aleyhine gelişen ticarette açılan makası dengelemeye, birlikte üretip dış dünyaya pazarlayarak ,'kazan-kazan' formülü ile Türk-Çin ilişkilerine etik değerler çerçevesinde katkı sağlamayı hedeflediklerini anlatan Koçak, "Bizler, iki ülke arasında karşılıklı olarak, iş, kültür gezileri düzenliyoruz. Heyetler halinde ortak çalışmalar yapıyoruz. Şehirlerimizle kardeş şehir protokolleri imzalayarak daha güvenli bir ticaret ortamı yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ali Bıdı ve Kemal Koçak arasında hazırlanan protokol imzalandı. DHA

 

Editör: Haber Merkezi