Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Kaan Kaşif Kavaloğlu, bu sene turizm sezonunun çok iyi geçmesini umduklarını belirterek, "Turizmde bu yıl hazırlık, 2019 ve 2020 ise sıçrama yılları olacak." dedi.

Sezona çok iyi hazırlandıklarını, aldıkları sinyallerin sektörde iyi yönde beklenti doğurduğuna işaret eden Kavaloğlu yaptığı açıklamada, uzun zamandır tüm pazarlarda bu seviyede bir artışın olmadığını söyledi.

Kavaloğlu, turizm sektöründe fiyatların arttırılması zamanının geldiğini belirterek şöyle konuştu:"Averaj fiyat dediğimiz fiyatlar artınca kendimizi başarılı sayıyoruz. Gelen kişi sayısıyla başarı ölçmek doğru değil. Turizmde bu yıl hazırlık, 2019 ve 2020 ise sıçrama yılları olacak. Bu sıçrama yıllarına iyi hazırlanabilmemiz için bu seneyi çok iyi geçirmek zorundayız. Geçen sene Antalya'ya yaklaşık 4 milyon Rus misafir geldi. Bu bir rekordu. Bu sene bu sayının aşılacağı söyleniyor. Bu rakamların böyle kalması gerekiyor. Çünkü Batı Avrupa pazarı da çok iyi durumda. Almanya pazarı belki 2014'deki sayıları geçemeyecek ama 2016'daki sayıları geçecek."

 

 MITT Moskova Turizm Fuarı

MITT Moskova Turizm Fuarı'na da katıldığını ve son derece olumlu bir hava yakaladığını belirten Kavaloğlu, izlenimlerini şöyle aktardı:"Fuardan mutlu ayrıldık. Antalya, Rusların gözdesi. Ruslar erken rezervasyon yaptırmak zorunda kaldı. Batı Avrupa pazarı, erken rezervasyon yaptırınca Ruslar da ellerini çabuk tutmak istedi. Uçak fiyatları çok önemli. Uçak maliyetleri, otel maliyetlerine oranla daha hızlı artıyor. Uçak seferlerinin artması, gelecek kişi sayısının artmasında bize tüyo veriyor. Rusya ve Ukrayna'da ekonomik durağanlıklar devam ediyor."

 

 "Avro İle Pound Değişikliğinde İngilizlerin Zararı Oldu"

Kavaloğlu, İngiltere pazarının çok ciddi bir atağa geçtiğine vurgu yaparak, "Biz hala İngiltere'ye pound sistemi uyguluyoruz. Diğer Avrupa ülkeleri avro sistemine geçti. Avro ile pound değişikliğinde İngilizlerin zararı oldu. Paralarının daha değerli olduğu Türkiye'yi tercih ediyorlar. Bunun yanında artık fiyatlarımızın artması gerekiyor." dedi.

Yurt içi pazarı da hiçbir zaman boş bırakmamak gerektiğini belirten Kavaloğlu, şöyle devam etti:"Yurt içi pazar, bizi en kötü dönemimizde bile destekleyen bir pazar. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında otellerde yoğunluk dönemi yaşanacak. Yurt içi pazara bir parça pay ayırmakta fayda görüyorum. 2016 ve 2017 yıllarında, Ukrayna pazarı, Antalya için yükselen bir yıldız oldu. Ukrayna'da ekonomik anlamda rahat bir refah seviyesi yok. Bizim fiyatlarımız uygun olduğu için Ukrayna'dan çok sayıda turist Antalya'ya geliyor. Bu sene fiyatlarımızı artıracağımız için Ukrayna pazarından gelecek turist sayısının artmasını beklemiyorum. Bu yıl Ukrayna'dan yaklaşık 700 bin turistin geleceğini tahmin ediyorum." 

 

 

Gürler: "Erken Rezervasyonlar Çok İyi Durumda"

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Şener Gürler de erken rezervasyonların çok iyi durumda olduğunu ifade ederek, "Bu yıl turizm sezonu erken başlayacak. Kemer'deki oteller, hazırlıklarını tamamladı." dedi.  

Gürler, Antalya'nın bu yıl turizm sektöründe büyük işler başaracağına işaret ederek, acentelerden aldıkları bilgilere göre Antalya'ya yaklaşık 5 milyon Rus turistin geleceğini, bu rakamın yaklaşık 1,5 milyonunun Kemer'e gelmesini beklediklerini dile getirdi.

Gürler, şöyle devam etti: "Ruslar, Kemer'e "Küçük Moskova" diyor. Kapılarımız bütün misafirlere açık ama Rusların Antalya'yı ve Kemer'i çok sevmesinden dolayı artık herkes burayı 'Küçük Moskova' diye biliyor. Ruslar bu sene sezona damga vuracaktır. Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri'nden de ciddi anlamda artış gözlemledik. ITB Berlin Fuarı'nda Almanların, Antalya'ya ve Kemer'e bakış açısının değiştiğini gördük. Bu sevindirici bir olay. Gerçekleşen rezervasyonlar da bunun bir göstergesi." 

Gürler, amaçlarının Antalya ve Kemer'e gelen yabancı misafirleri, ülkelerine mutlu şekilde göndermek olduğunu sözlerine ekledi.   AA


Editör: Haber Merkezi