MEMORİAL Antalya Hastanesi Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ali Satılmış, müzik eğitimi alan çocukların almayan çocuklara oranla daha yüksek ders notları, test skorları ve akademik becerileri olduğunu belirterek, sanatın çocukların gelişimine etkisine işaret etti.

Memorial Antalya Hastanesi Lara Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ali Satılmış, çoğun beden sağlığı kadar ruh sağlığının da önemli olduğunu belirtti. Çocukların sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için doğduğu andan itibaren görsel ve işitsel sanatlarla ilişki içerisinde olması gerektiğini kaydeden Dr. Ali Satılmış, "Beden sağlığı en iyi şekilde takip edilen, zihinsel ve motor becerilerini geliştirmek için yoğun çaba harcanan çocukların sağlıklı ruhsal yapıya sahip bireyler olması açısından, sanat eğitiminin önemi her geçen gün daha da artmaktadır" dedi.

 

KENDİNİ DAHA İYİ İFADE EDER

Erken çocukluk eğitiminin en önemli amacının hayal gücünün eğitimi olduğuna değinen Dr. Ali Satılmış, "Bu yüzden ilk altı yaşta sanat eğitimi, birey açısından vazgeçilmezdir. Anaokulu, çocukların duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamı ve malzemeleri sağlayan yer olmalıdır. Okul öncesi dönemde sanat etkinlikleri ile görsel öğelerle tanışan çocuklar ömür boyu karşılaşacakları görsel simgeleri daha hızlı ve daha doğru algılar. Böylece hayatlarının her döneminde duygu ve düşüncelerini gerek metin gerek resim gerek müzik ya da diğer görsel sanatlarla çok daha iyi ifade ederler" diye konuştu.

 

SANATLA İLGİLENEN ÇOCUK ZEVK SAHİBİ OLUR

Dr. Satılmış, sanat etkinlikleri sayesinde sanat zevki kazanmış çocukların kıyafet seçiminden odasının rengine, masa düzeninden yemek sunumuna kadar her şeyde sanatsal zevkini ortaya koyabildiğini kaydetti. Sanatsal yaratma becerisine kavuşan çocukların kendini önemli hissettiğini vurgulayan Dr. Satılmış, "Hayatta neler yapabileceğini görmek, çocuğa güç verir ve onu mutlu eder. Çocuklar oyunla öğrenirler çalışırlar ve moral kazanırlar. Sanat çalışmalarıyla biriken enerjisini faydalı bir aktiviteye harcayan çocuk deşarj olur, daha sakin ve daha huzurlu bir yapıya kavuşur" dedi.

 

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MUTLAKA SANATLA İÇ İÇE OLMALI

Okul öncesi dönem bireyin özgün düşünme yeteneğinin olduğu tek dönem olduğunu vurgulayan Dr. Ali Satılmış, doğru bir eğitimcinin elinde sınırlama getirilmeden sanatsal aktivitelerde bulunan çocuğun özgün düşünme yeteneği ve yaratıcılığının önemli derecede gelişeceğini söyledi. Çalışmaların; müzik eğitimi alan çocukların almayan çocuklara oranla daha yüksek ders notları, test skorları ve akademik becerileri olduğunu gösterdiğine değinen Dr. Satılmış, "Bu da onların yaratıcı, başarılı ve üretken bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktadır. Ayrıca müzik bir kültür aracı olarak düşünüldüğünde çocukların kültürel birikimleri de desteklenmektedir" dedi. Dr. Satılmış, müzik aleti çalan çocukların psikomotor gelişim ve koordinasyon yetileri daha fazla ilerlediğini kaydetti.

 

MUTLU ÇOCUĞUN SIRRI AİLEDEN GEÇİYOR

Dr. Ali Satılmış, çocukların özgürlük alanları ne kadar geliştirirlerse çocukların o kadar yaratıcı olacağını ifade etti. Üretken ve gelişken nesiller yetiştirmek için çocukların sanatla olan ilişkilerinin sürdürülebilir olmasının oldukça önemli olduğuna değinen Dr. Satılmış, "Çocukların yatkın oldukları sanat dallarında kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak onların hayatla daha barışık, daha mutlu, daha dingin, ruh sağlığı yerinde bireyler olmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Dr. Ali Satılmış, mutlu çocuk gelişimi için ailelere şu önerilerde bulundu:"Çocuklara evin bir yerinde karalama yapabilecekleri bir duvar ayrılabilir, eski kullanılmayan eşyaları farklı biçimlerde birleştirmelerine ve hayali tasarımlar üretmelerine yardımcı olunabilir, tencere, tava ve kaşıkları birer enstrüman olarak kullandırılabilir, çocukların yaş düzeylerine uygun müze ziyaretleri yapılmalı, çocuklar tiyatrolara, resim sergileri ve konserlere götürülmeli, bunlar için çok küçük olduğu düşünülmemeli, sanatsal çalışmalarda çocuk yönlendirilmeden içinden geldiği gibi çalışmalı, çocuğun girişimleri, yaratıcılıkları desteklenmeli, ortaya çıkan ürün konusunda çocuk tebrik edilmeli, sözel olarak ödüllendirilmeli, çocuğun birçok sanat dalını görmesi ve denemesine fırsat tanınmalı." DHA

Editör: Haber Merkezi