ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, döviz kurundaki artışın tüketici enflasyonuna hızlı şekilde yansımaya başladığını belirterek, "Bütün siyasi partilerimizden fiyat istikrarı, cari açık, bütçe dengesi ve yapısal reformlar konusunda daha radikal politika açıklamaları bekliyoruz" dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. 2018 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,62, Yİ-ÜFE'de yüzde 3,79 olarak açıklandığını kaydeden Başkan Çetin, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 12,15, Yİ-ÜFE'de yüzde 20,16 olduğunu kaydetti. Mayıs ayı itibariyle son 7 yılın en yüksek aylık enflasyonu, son 15 yılın da en yüksek yıllık enflasyonunun kaydedildiğine işaret eden Davut Çetin, "Döviz kurundaki artış tüketici enflasyonuna hızlı şekilde yansımakta. Bütün siyasi partilerimizden fiyat istikrarı, cari açık, bütçe dengesi ve yapısal reformlar konusunda daha radikal politika açıklamaları bekliyoruz" dedi.

 

ZAM ŞAMPİYONU HAVUÇ

Mayıs ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 41,98 ile havuç, yüzde 35,14 ile kuru soğan ve yüzde 34,65 ile patates olduğuna değinen Başkan Davut Çetin, "Mayıs ayındaki yüzde 1,62 oranındaki enflasyonunun yüzde 25'i akaryakıttan, 0,36'sı giyimden, 0,34'ü gıdadan kaynaklanmıştır. Sebze fiyatlarında düşüşe, sebze ve meyve toplam enflasyonunun sıfır, işlenmiş gıda enflasyonunun 0,36 olmasına rağmen, gıda enflasyonundaki artış et, yumurta, tatlı, patates, kuru soğan ve içecek fiyatlarından kaynaklanmıştır. Enflasyonu artıran önemli kalemler arasında akaryakıt, tüpgaz, su faturaları, uçak ve otobüs tarifeleri, dayanıklı tüketim malları, telefon görüşme ücretleri bulunmaktadır. Dolayısıyla döviz kurlarındaki artışın tüketici enflasyonuna hızlı ve yüksek oranda geçmeye başladığı görülmektedir. Kur artışı şimdiden beklentileri bozarak enflasyonu artırmaya başlamıştır" diye konuştu.

 

'ÇEKİRDEK ENFLASYONDA DA BOZULMA VAR'

Çekirdek enflasyonda ve üretici fiyatlarındaki ivmelenmenin TÜFE'nin gelecek aylardaki görünümünü de bozduğuna işaret eden Davut Çetin, "Üretici enflasyonu, mayıs ayındaki sert kur artışının henüz üretici fiyatlarına yansımadığını, artışların büyük ölçüde emtia fiyatlarındaki yükselmeden geldiğini göstermektedir" dedi.

 

MERKEZ BANKASI'NIN GECİKMESİNİN MALİYETİ

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede kararlı davranmamasının ve son günlerde attığı adımları çok geciktirmiş olmasının maliyetini ödemeye başlamış olmaktan üzüntü duyduklarını kaydeden Davut Çetin, "Böylesi bir kur artışı birçok üyemizi maliyetin altında fiyatla satış yapmaya zorlamaktadır. Döviz cinsinden kira sözleşmesi veya ödeme mecburiyeti olan üyelerimizin mağduriyeti de basına yansımıştır" dedi.

 

'TÜRKİYE KRİZDE BİR EKONOMİ GÖRÜNTÜSÜ VERMEMELİ'

Merkez Bankası'nın, artık faizlerdeki artışın taktik hamle değil, enflasyonla mücadeleyi hedef alan stratejik hamle olduğunu kanıtlaması gerektiğini ifade eden Davut Çoban, "Politika faizlerinde sadeleştirme tamamlanmalı, piyasanın beklediği ilave faiz artışı gerçekleştirilmeli, kamu bütçe harcamalarındaki genişlemeyi telafi edecek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele gibi, mümkün olan bütün önlemler şimdiden açıklanmalıdır. Türkiye dünyaya krizde bir ekonomi görüntüsü vermemeli" dedi.

 

BATI AKDENİZ'DEKİ CANLANMA FİYATLARA ARTIŞ OLARAK YANSIYOR

Enflasyon verileri, Antalya ve bölge turizmdeki canlanmanın fiyatlara yansımakta olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,66, beş aylık bazda yüzde 7,77 ve yıllık bazda yüzde 13,74 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde enflasyon, aylık, beş aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda on sekizinci, beş aylık bazda birinci ve yıllık bazda ikinci sırada yer almıştır" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi