Özel Yedisu MTAL Aksu Kampüsü Kurucularından Mehmet Can -; ''Özel okul seçiminde kriter ne olmalı, aileler nelere dikkat etmeli?

Özel Yedisu MTAL Aksu Kampüsü Kurucularından Mehmet Can Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve yerleştirme sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak özel okul seçimleri ile ilgili tavsiyeler verdi.  Mehmet Can açıklamalarında şunları söyledi; ''Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal  bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu  liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav  puanı üstünlüğüne göre yapıldı. Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere  göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri,  öğrencilerin ortaokullarda bulunuşları, tercih önceliği, okul başarı puanları,  devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapıldı. Genel olarak merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme sonuçlarına  göre; yüzde 50 Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15  imam hatip lisesine, yüzde 35 meslek liselerine yerleşme gerçekleşti.

Sınava 300 bin öğrencinin gireceğin tahmin edilirken  1 milyonun üzerinde öğrencinin girmesi   nedeniyle  kontenjanlar ve sınavla öğrenci alan okullar yetersiz kaldı. Öğrencilerin açıkta kalma ihtimali tedirginlik ve endişe yarattı. Bu endişeli durumun en kontrollü şekilde atlatılması için bu durumda ne yapıla bilir?  Sorusunun cevabı aranmalıdır.

Ancak çocuğunu özel okula göndermek isteyen veliler ise kendilerine uygun bir eğitim kurumu arayışını devam ediyor. Peki özel okul seçiminde nelere dikkat edilmeli, hangi sorulara cevap aranmalı? Uzmanlar, okulun merkezi sınavlarda kaç birinci çıkardığının veli için önemli bir kriter olmaması gerektiğini belirtiyor.

Çocuğunu devlet okuluna göndermeyi düşünmeyen veliler ise özel eğitim kurumu arayışını sürdürüyor. Her velinin özel okuldan beklentisi farklı; Kimi için özel okul fiyatının düşük olması, kimi için verilen eğitimin kalitesi, kimi için de çocuğun fazla yorulmaması, mutlu olması önemli. Peki özel okul seçiminde kriter ne olmalı, aileler nelere dikkat etmeli?

''Bütçeye Uygun Olsun''

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, öncelikle okulun merkezi sınavlarda kaç tane birinci çıkardığının veli için bir kriter olmaması gerektiğini vurguluyor. ''Veliler öncelikle kendi sosyo-ekonomik yapısına uygun bir okul tercihinde bulunmalı. Çünkü bir yıllık bir konu değil, çocuk ilkokula başlıyorsa en az dört, ortaokulda da orada okuyacaksa sekiz senelik bir süreçten söz ediyoruz. Okul tercihi yapıldığında kurumun fiyat politikası, velinin kendi sosyo-ekonomik yapısına da uygun olmasına dikkat etmeli. Çocuğun iki sene sonra okul değiştirmek zorunda kalması onu sıkıntıya sokar. Buradan aldığı indirimler, burslar varsa bunun sürekliliğinin olup olmadığına ve şartlarına dikkat edilmeli.

''Evden Uzak Olmasın''

Diğer önemli konu da, okulun evden çok uzak olmaması. Çünkü büyükşehirlerde bu, çocuklar için ciddi bir yük oluyor. Çocuğun okuldan eve giderken serviste geçireceği süre 40-45 dakikayı geçmemeli. Her gün yolda 2-3 saatini geçiren bir çocuğun performansı düşer. Küçük çocuklar için en iyi okul, eve yakın okuldur.

''Sınavlar Bireysel Başarıyı Ölçer''

Bütün özel okullar sınavlara yönelik çalışmalar yapıyor, çocukları sınavlara da doğal olarak hazırlıyorlar. Fakat tamamen buna odaklı bir sistem kurguluyorsa, çocuğun bu en önemli en güzel yaşlarında sportif ve kültürel faaliyetlerinden fedakârlık etmesi gerekir. En son kriter okulun merkezi sınav başarısı olmalı. Bunun yanında merkezi sınavlarla ilgili okulun ne gibi hazırlıklar yaptığının öğrenilmesi gerekiyor, çünkü o bir kriterdir.

''Okulun Sahibini de Araştırın''

Özel okul seçerken sahibinin kim olduğu, eğitim anlayışı, eğitim disiplini ve eğitim kalitesine verdiği önem araştırılmalı. Bunun için o okula kayıtlı öğrencilerin velileriyle görüşülebilir.Önümüzdeki eğitim öğretim yılında liseye başlayacak öğrenciler için hem Liselere Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla hem de adrese dayalı yerleştirme sonuçları açıklandı. İstediği liseye giremeyenler nakillerde şansını deneyecek.

''Ek Yerleştirme ve Nakiller Ne Zaman Yapılacak?''

Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül'de nakil için her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek. Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler ile 2017/2018 eğitim-öğretim yılında sınıf tekrarına kalan 9'uncu sınıf öğrencileri, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecektir.

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları –açık liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar hariç olmak üzere- sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak olup sonuç bilgilerinde kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.''

Haber: Osman Türkçe


Editör: Haber Merkezi