EĞİTİM Bir Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'ndeki başlıkların yerinde olduğunu, ancak boşlukların tamamlanması gerektiğini söyledi.

Memur Sen Antalya Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Çoban, MEB'in '2023 Eğitim Vizyonu Belgesi' ile ilgili değerlendirme yaptı. Belgede, eğitimin iyileştirmeye açık alanlarına yönelik başlıkların yerinde ve doğru tespit edildiğini belirten ancak bu başlıklara yönelik hedefler ve eylem adımları konusunda bakanlığı ciddi ödev ve sorumlulukların beklediğini söyleyen Başkan Çoban, ''Belgede, eğitimin iyileştirmeye açık alanlarına yönelik başlıklar yerinde ve doğru olarak tespit edilmiştir. Kısacası başlıklar tamam, boşluklar da tamamlanmalıdır" dedi.

 

'PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİNE YER VERİLMELİ'

Çoban, ''Eğitim sistemimizde gerçekleştirilmesi düşünülen dönüşüm alanlarının tespiti ile bu dönüşümün kapsamını belirleyen ve buna dair bir yol haritası ortaya koyan bu belge, eğitim sisteminin günübirlik politika değişikliklerinden korunması, eğitimin aktörleri ve paydaşlarına bir gelecek vizyonu çizmesi, eğitim politikasının karar alma ve icra makamlarına politika ve program belirleme noktasında kılavuz olma imkânı sağlaması açısından önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bu dönüşümün meydana getireceği muhtemel olumsuz sonuçlar öngörülerek belirsizliklerin bir an önce giderilmesi, hazırlık ve tasarım aşamasında paydaşların görüşlerine mutlaka yer verilmesi, eğitim politikalarının belirlenme süreçlerinde eğitim çalışanlarının dâhil olacağı mekanizmaların kurulması, bu vizyonun başarıya ulaşmasına ve amaca hizmet etmesine büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

 

10 TEMEL ALANDA DÖNÜŞÜM

2018-2023 yılları arasını kapsayacak olan Vizyon belgesinin 10 temel alanda dönüşüm hedef ve eylemlerden oluştuğunu kaydeden Mustafa Çoban, öngörülen dönüşümlerin, eğitim çalışanlarının mevcut özlük haklarına ve çalışma şartlarına muhtemel etkileri de göz önünde bulundurularak bu alanda oluşabilecek muhtemel olumsuzlukların giderilmesinin önem arz ettiğini söyledi. Vizyon belgesinde yer alan bazı hususları işaret eden Çoban, ikili eğitimin sona erdirilmesi, okul gelişim modeli ekseninde okullara bütçe tahsisi, şartları elverişsiz olan okullara ilave kaynak tahsisi, öğrencilere öğle yemeği verilmesi, her bir okulda tasarım-beceri atölyesi kurulması gibi son derece yerinde yaklaşımlara ilişkin eylem adımlarının zamana yayılmış bir bütçeyle ilişkilendirilmesinin belgenin güvenirliğini daha da attıracağına temas etti.

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Çoban, sendikanın beklentilerini ve tespitlerini şu şekilde sıraladı:''Mizaç ve yetenek temelli yaklaşımı isabetli buluyoruz, öğretmene daha fazla rol verilmelidir. Dönüşüm, eğitim çalışanlarının haklarında olumsuz sonuçlar doğurmamalıdır. Okul gelişim modeli, yönetici ve öğretmenlerin işini kolaylaştırmalıdır. Veriye dayalı yönetim anlayışı yerinde olmakla birlikte katılımcılığa da fırsat vermelidir. İş yükünün azaltılması için veriye dayalı yönetim süreci beklenmemelidir. Merkezi yerleştirme ve sınav kaygısının azaltılması hedefi önemlidir. Sözleşmeli öğretmenlik süresinin kısaltılması olumlu fakat sözleşmeliliğin kaldırılması nihai hedef olmalıdır.Ücretli öğretmenlikte asıl sorunun statü olduğu görülmelidir. Mesleki gelişimin planlanması önemli ancak yönetici ve öğretmene ek yük getirmemelidir. Her okula bütçe verilecek olması olumlu ve adil bir yaklaşımdır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yeniden tanımlanacak olması pozitif bir yaklaşımdır. Yabancı dil öğretimi İngilizceye indirgenmemelidir. Dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm daha kapsayıcı tasarlanmalıdır. 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu değil, tercihli olmalıdır. Ortaöğretimdeki dönüşüm eğitim çalışanlarını mağdur etmemelidir." DHA

Editör: Haber Merkezi