ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya ihracatının ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi' (UR-GE) projesi kapsamında 'Tarım Kümesi Projesi'ni başlattıklarını söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, yeni hayata geçirdikleri 'Tarım Kümesi' projesiyle Antalya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım sektörü ve tamamlayıcı alt sektörlerde yer alan firmaların yurtdışında yeni pazarlara açılmak üzere bir araya geldiğini kaydetti. ATSO tarafından daha önce de yapı malzemeleri, gıda ve tarım sektörlerinde UR-GE projeleri yürütüldüğünü ve başarıyla tamamlandığını belirten Başkan Davut Çetin şunları kaydetti:''Bugüne kadar yürüttüğümüz kümelenme çalışmaları son derece başarılı geçti. UR-GE projeleri kapsamında dış ticareti bilmeyen üyelerimiz ihracat yapar hale geldiler, ihracatçı firmalarımız ise yeni pazarlara açıldılar. Bir önceki Tarım Kümemiz; Tunus, Çin, Tayland ve Brezilya'da düzenlenen sektörün önemli fuarlarına katılım sağlamış, Vietnam'da ise ikili iş görüşmeleri düzenlemişti. Bugün geldiğimiz noktada ise Antalya firmaları Vietnam'dan Amerika'ya, dünyanın her yerine ürün satar hale geldiler.

Bir önceki ATSO Tarım Kümesi'nin gördüğü yoğun ilgi ve yeni bir kümelenme projesine yönelik sektörden gelen talepler üzerine tarım sektöründe tekrar kümelenme yoluna gidiyoruz."

 

EĞİTİMLER TAMAMLANDI, HEDEF PAZARLAR ÇALIŞILIYOR

ATSO tarafından Ocak 2018'de Bakanlığa başvurusu yapılan 'ATSO Tarım Kümesi Projesi'nin şubat ayında onaylandığına değinen Davut Çetin, "İhtiyaç analizi faaliyeti gerçekleştirilerek projenin yol haritası oluşturuldu. Kümenin almasında fayda görülen 'Temel Dış Ticaret Eğitimi' ve 'Dış Ticaret İstihbaratı' eğitimlerini tamamlandı. Eylül ayında düzenlediğimiz Temel Dış Ticaret Eğitimi'nde küme üyelerimiz; dış ticarette teslim şekilleri, dış ticarette lojistik operasyon, dış ticarette taşımacılık yönetimi ve sigorta uygulamaları, dış ticarette ödeme şekilleri, akreditif ödeme şekli, dış ticarette tahsilat risklerini minimize etme gibi konular hakkında bilgi edindi" diye konuştu.

Davut çetin, ekim ayında 'Dış Ticaret İstihbaratı Eğitimi' düzenlediklerini hatırlatarak, hedef pazar çalışması, hedef pazarın tespiti uygulamaları, hedef pazar tespitini etkileyen faktörlerin analizleri, hedef pazar belirleme, ticari bilgi kaynakları, temel veri tabanları ve uygulamaları, seçilen hedef pazarlarda araştırma teknikleri gibi konuların işlendiğini kaydetti.

Tarım kümesinin yurtdışı pazarlar konusunda çalışmalar yapacağını vurgulayan Başkan çetin, "İnanıyorum ki bu proje Antalya'yı yeni pazarlara açacak, firmalarımızın dış ticaret başarıları ihracat rakamlarımızdaki artış olarak ülke ekonomisine katkı koyacaktır" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi