AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı tarafından 'Dünya Diyabet Günü' etkinliği düzenlendi.

AÜ Hastanesi H Blok Atrium'da düzenlenen etkinliğe, hasta ve hasta yakınları katıldı. Kurulan stantta gün boyu yapılan ölçümlere 500 kişi katıldı. AÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ali Altunbaş, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdi.

İnsülin hormonunu bulan Fredick Bantingin'in doğum günü olması nedeniyle 14 Kasım'ın Dünya Diyabet Günü olarak belirlendiğinin hatırlatıldığı toplantıda, şeker hastalığı ile ilgili farkındalığın artması, konunun öneminin vurgulanması amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle diyabet gününün kutlandığı ifade edildi. Şeker hastalığının erişkinlerde daha sık olmakla beraber hemen her yaş grubunda görülen, sıklığı hareketsiz yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle giderek artan, önlem alınmazsa ağır organ hasarlarına neden olan, yaşam kalitesini azaltan ve maliyeti yüksek bir hastalık olduğu vurgulandı. Bu nedenle şeker hastalığının önlenmesi, şeker hastalığı oluşmuşsa da iyi yönetilmesi ve kontrol altında tutulmasının çok önemli olduğunun altı çizildi. Hastalığı kontrol altında tutmak ve önlemek için şeker hastalarının bilinçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Ailesinde şeker hastalığı olanların 35 yaşından sonra, kilolu iseler daha erken yaşlarda kan şekerlerini ölçtürmeleri gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Altunbaş, "Yüksek şekerle geçen yıllar geri gelmiyor. Organ hasarı geri dönmüyor. Doktorlarına sadece ilaç yazdırmak için gitmesinler, düzenli gitsinler. Kan şekerlerini düzenli ölçtürüp doktorlarına göstersinler. Her hasta Hemoglobin HbA1C değerlerini bilmek ve şekerinin kontrol olup olmadığını takip etmeli. Şeker ilaçlarını doktoruna danışmadan bırakmamalı. Kolesterol ilacı ve tansiyon ilaçlarını düzgün kullanmalı" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi