Serik'te 2019 yılında desteklenecek ürünler belli oldu. Çiftçiler Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında 7 farklı ürüne destek verilecek.

2019 Yılı Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında Serik'te desteklenecek ürünler belli oldu. Buna göre; buğday, mısır (dane) , kuru fasulye, pamuk (kütlü), yem bitkileri, zeytinyağı ve kuru soğan desteklenecek ürünler listesinde yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılında Batı Akdeniz'de tarım havzalarında desteklenecek ürün listelerini açıkladı. Antalya, Isparta ve Burdur'da 16 ürüne destek verilecek. Desteklenecek ürünler buğday, arpa, çavdar, mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, ayçiçeği, aspir, zeytinyağı, patates, kuru soğan ve yem bitkileri olarak belirlendi.

Antalya'nın 19 ilçesinden 17'sinde arpa ve buğday ikilisi desteklenecek ürün olarak belirlenirken; buğday desteğinin Burdur ile Isparta'nın bütün ilçelerinde de verilmesine karar verildi. Yem bitkileri de Antalya, Isparta ve Burdur'un bütün ilçelerinde ortak ürün olarak listeye girerken, kapsama alınan ürünlerden bir diğeri zeytinyağı oldu. Zeytinyağı Antalya'nın Elmalı, İbradı ve Korkuteli ilçeleri hariç bütün havzalarında destek kapsamında. Aynı zamanda Isparta'nın Sütçüler ilçesinde de zeytinyağı üretimi teşvik edilecek.

 

Havzaya Uygun Ürün Yetişecek

Bakanlık tarafından başlatılan 'Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin hangi ürünün hangi havzada yetişmesi gerektiğini belirlemek için uygulandığı bildirildi. Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin amacının üretici tercihlerini yönlendirmek olduğunu belirtiliyor. Stratejik öneme sahip, insan sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli ürünlerde, mazot, gübre, tohum ve destekleme uygulamaları yürütülüyor. Bölgelerin ihtiyaçlarına uygun olarak Serik'teki çiftçi pamuk, Akseki'deki çiftçi nohut üretsin isteniyor. Bu kapsamda, 2019'da tarım havzalarında yetiştirilecek ürünleri planlamak amaçlanıyor.

 

Havza Modeli Nedir?

Bakanlık tarafından 2006'da başlayarak 3 yıllık bir çalışması sonucunda 2009 yılında tamamladığı Havza Modeli kapsamında iklim, topoğrafya ve toprak verileri dikkate alınarak önce 190 tarım havzası belirlendi. Ürün desenleri, havzaların yönetilebilir ve benzer ekolojiye sahip olması kriterleri dikkate alınarak 190 havza birleştirilerek 30 temel havza oluşturuldu. Havzalar, ekolojik olarak benzer özellikleri olan, ülkenin idari yapılanmasına uygun, yönetilebilir büyüklükte ve tarım ürünlerinin en uygun yetiştirilmesi dikkate alınarak belirlendi.

Haber: Osman Türkçe


 

Editör: Haber Merkezi