Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Serik'e ve tarihi Aspendos Tiyatrosu'na gelişinin 94'üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 9 Mart 1930 tarihinde Antalya gezisi sırasında Serik'e ve Aspendos Tiyatrosu'na gelişinin yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi. İlk tören Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma ile başladı. Kaymakam Cemal Şahin’in ve Belediye Başkanı Enver Aputkan’ın, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu tarafında hazırlanan törenlere, Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Erdoğan, Antalya Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, siyasi partilerin başkanları, belediye başkan adayları, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

D S C 0135

“Serik Halkı Ata’mızı Büyük Büyük Bir Coşkuyla Karşılamıştır”

İklim Değişti, Kahve Bitkisi Meyve Vermeye Hazırlanıyor İklim Değişti, Kahve Bitkisi Meyve Vermeye Hazırlanıyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Serik'e gelişinin 94. yıl dönümü törenlerinin ikinci bölümü Aspendos Tiyatrosu'nda yapıldı. Belkıs Mahallesi'ne gelen protokol üyeleri ve vatandaşlar, buradan yürüyerek Aspendos Tiyatrosu'na geldi. Saat 11.00'de düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

D S C 0069

Buradaki törende ilk konuşmayı Belediye Başkanı Enver Aputkan yaparak şunları söyledi; “Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehrimize gelişinin 94. yıl dönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. 6 Mart 1930 Perşembe günü saat 16.00 sularında Antalya'mıza gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 9 Mart Pazar günü öğlene doğru Aspendos Antik Tiyatrosu'nu görmek için ilçemize teşrif etmişlerdir.

Tarihe ve eski eserlere son derece önem veren Atatürk'ün ilçemize geliş haberi, halkımız arasında büyük bir sevinç yaratmış, Serik halkı Ata’mızı büyük büyük bir coşkuyla karşılamışlardır. Aspendos Antik Tiyatrosu'nu gezen Gazi Mustafa Kemal Atatürk tiyatronun derhal restore edilmesini ve ziyarete açılması talimatını vermiştir. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefler ülkemizi ve ilçemizi daha ileriye taşımak için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum.”

D S C 0084

Atatürk, ‘Antalya Dünyanın En Güzel Yeridir’ Sözüyle Şehrimizi Onurlandırmıştır.

Kaymakam Cemal Şahin ise konuşmasında şunları ifade etti; “9 Mart Atatürk'ün Serik’e gelişinin 94. yıl dönümü dolayısıyla tarihi yapının gölgesinde bir araya gelmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bugün her yıl yaptığımız gibi ilçe merkezinde çelenk sunumu sonrasında bu tarihi yapıda Atatürk'ün Serik’e gelişinin 94. yıl dönümünü kutluyoruz. Cumhuriyet’in ilanından sonra yurt gezilerine büyük önem veren Mustafa Kemal Atatürk yurdun birçok noktasını gezdiği gibi 6 Mart 1930 da Antalya'ya yaptığı ziyaret Antalya şehrinde büyük bir heyecan uyandırmıştır. Atamız Antalya halkı size candan saygı ve sevgilerini sunar pankartlarıyla karşılanmıştır.

Ulu Önder Atatürk Antalya'da kaldığı günlerde yalnızca şehrimizi gezmekle kalmamış Cumhuriyetin kurulduğu yılların akabinde sosyal, ekonomik ve siyasi alanda atılan adımların nabzını tutmuş, kentin geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulunmuştur. Atatürk ziyareti sırasında gördüğü güzelliklerden etkilenerek hiç şüphe yok ki Antalya dünyanın en güzel yeridir sözüyle şehrimizi onurlandırmıştır.

D S C 0107

Günümüzde de Antalya turizmde, turizmin başkenti markası tarımda, tarımın başkenti markasıyla anılmakta ve aynı zamanda son dönemde günceli takip edenler çok daha iyi bilir Dünyada gezilen yerlerin başında gelmektedir. Bu da havalimanıyla ağırlamış olduğu Turist sayısıyla göze çarpmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugün yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya için 94 yıl önce kullandığı bu sözler onun ileriyi gören devlet adamı olma vasfını bir kez daha ortaya koymuştur.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk 9 Mart 1930 tarihinde ise Serik'imize gelmiştir. Buradan Belkıs mahallesine geçerek ziyaret eden Atatürk, Aspendos tiyatrosunun derhal onarılarak ziyarete açılması için direktifler vermiştir. Dönüşte yol üzerinde bulunan Osman Ağa'nın narenciye bahçesini gezmiş çalışmaları yakından izlemiş ve bu çalışmalar Atatürk tarafından takdirle karşılanmıştır. Akşam Yenikapı'da halk Ata'mızın onuruna oyunlar oynamış türküler söylemiştir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük önder Atatürk'ü Cumhuriyetin kurulmasında emeği geçenleri, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”

Günün anlam ve önemine dair yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin okudukları şiir ve kompozisyonlar ile devam eden törende 9 Mart Ortaokulu öğrencileri Atatürk'ün sevdiği şarkı ve türküleri seslendirdi. Daha sonra halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.

Programda Atatürk'ün Serik'e gelişiyle ilgili okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Antalya Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yazıcı tarafından verildi.

Ödül Alan Öğrenciler

Resim dalında Dr. Gülşen-Dr. Baki Özpınar İlkokulu’ndan Furkan Akgül, Şiir dalında Belek Limak Ortaokulu’ndan Ege Hanbal, Kompozisyon dalında ise Hasan Güçlü MTAL’den Evra Ceren Mutaç birinci oldular.

Resim dalında Yükseliş Koleji’nden Kübra Can, Şiir dalında 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu’ndan İpek Berra Aydın, Kompozisyon dalında Atatürk Anadolu Lisesi’nden Elif Sude Öztürk ikinci oldular.

Resim dalında Sınav Koleji’nden Sema Uzun, Şiir dalında Cumhuriyet Ortaokulu’ndan Merve Karakoç, Kompozisyon dalında Yunus Emre Anadolu Lisesi’nden Gizim Savran üçüncü oldular.

Haber: Osman Türkçe

D S C 0060

D S C 0143D S C 0140D S C 0138D S C 0134D S C 0132D S C 0117-1D S C 0114D S C 0112D S C 0104D S C 0067D S C 0055D S C 0052D S C 0049-1D S C 0037D S C 0033D S C 0030D S C 0027

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN