ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Nisan ayı meclis toplantısında onaylanan ekmeğe zam kararı, 15 Mayıs itibarıyla uygulanmaya başladı. Katkısız ekmek endüstriyel üretim 240 gram 1.5 TL, geçen yıl 2.25 TL olan Ramazan pidesi ise 300 gram 3 TL'den satılıyor. Ancak bazı fırınlar pide fiyatını düşük tutmaya devam ediyor.

ATSO'nun 30 Nisan'da yapılan meclis toplantısında, ekmek fiyatlarına yaklaşık yüzde 25 oranında yapılan zam ve zamlı fiyatın da 15 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlaması kararı tüm fırınlarda ve ekmek satış noktalarında başladı. Kilogramı 5 lira olan ekmek fiyatı yaklaşık yüzde 25'lik artışla 6.25 TL'ye yükseltildi. Katkısız ekmek endüstriyel üretim 240 gram 1,5 TL, katkısız ekmek endüstriyel üretim 280 gram 1,75 TL, katkısız odun ekmeği 240 gram 1,75 TL, katkısız odun ekmeği 280 gram 2 TL'den satılmaya başlandı.

 

PİDE FİYATI 3 LİRA

Geçen yıl 2.25 TL'den satılan Ramazan pidesi ise ATSO'nun aynı toplantısındaki meclis kararıyla 300 gram 3 TL olarak belirlendi. Ramazan ayı başında uygulamaya konulan Ramazan pidesindeki yeni fiyat tarifesi bazı fırıncı esnafı tarafından yüksek bulunduğu için, 2.25'den 2.50 TL'ye çıkartıldı. Konyaaltı'nda bir fırıncı esnafı ATSO'nun 300 gram Ramazan pidesi için verdiği 3 TL fiyatı, halkın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle 2.50 TL olarak uyguladığına yönelik duyuru astı.

 

26 FIRIN BATTI, 74 FIRIN İCRALIK

Fırıncı esnafının yaklaşık 9 aydır hammedde girdilerine gelen yüzde 50 ile 80 fiyat artışları karşısında talep ettiği zammın Ticaret Bakanlığı tarafından 3 defa reddedildiğini belirten ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 7'nci Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi'nden Murat Totoş, "Fiyat belirme yetkisi odalardan alınıp Ticaret Bakanlığı'na verilmişti. 9 aydır fırıncı çok ciddi zarar etti. Enflasyonla mücadelede de mevcutta devlete destek verdik ama artık destek verecek gücü kalmamıştı. Çünkü son dönemde yüzde 26 civarında fırın battı, yaklaşık 74 fırın icralık duruma düştü. Fırıncı yaşayamaz hale geldi" dedi.

 

350'YE YAKIN İSTİHDAM KAYBI

Bugünden itibaren yeni fiyat tarifesinin uygulanmaya başladığını belirten Murat Totoş, "Yapılan bu zam sadece fırıncının ayakta kalmasını sağlayacak, zarar etmeyecektir. Herhangi bir kar söz konusu değil. Bu süreçte istihdamda da mutlaka kayıp oldu, personel çıkartıp kendi ailesi, çoluk çocuğuyla işletmeyi ayakta tutmaya çalıştı, buna rağmen bile batışlar oldu. 26 batan fırında minimum 10 kişi olsa 260 kişi eder, buna ek personel çıkrartıp, patronların dahi çalışıp işletmesini ayakta tutmaya çalışanları düşündüğümüzde toplamda 300-350 istihdam kaybı rahat olmuştur" dedi.

 

BUĞDAY ZAMMI YİNE ZARAR ETTİRİR

Yeni dönem için 1.35 TL olarak açıklanan buğday alım fiyatının, piyasadaki beklentiye göre bu miktarın da üzerinde olması ve yeni fiyatın un fiyatlarına yansımasının beklendiğini açıklayan Murat Totoş, "Eğer bu oran un fiyatlarına yansıtılırsa fırıncı bugünkü ekmek fiyatlarıyla da zarar etmeye başlar. Fırıncıya hammadde üreten firmaların ürününe müdahale edilmesi gerekiyor. Eğer biz bu fiyattan devam edeceksek, kar etmeden devam etme şansına sahip değiliz. Fırıncıların sübvanse edilmesi gerekiyor" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi