Milli Mücadelenin 100.Yılı ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Serik'te de yapılan törenlerle kutlandı.

Milli Mücadelenin 100.Yılı kutlamaları kapsamında 15-21 Mayıs Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında Serik'te düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin ilki Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Serik Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Mevlüt Özen burada ve çalışma arkadaşları ve daire amirlerinin katılımı ile Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Törenlerini ikinci kısmı ise Serik Tekeli İlkokulu bahçesinde devam etti. Burada düzenlenen programa, Kaymakam Haluk Şimşek, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar, daire müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin hazırladığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını Gençlik Hizmetleri İlçe Spor Müdürü Mevlüt Özen yaptı. Özen konuşmasında şunları söyledi; ''Bugün 19 Mayıs, Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır.1919' dan-2019'a  Milli Mücadelenin 100. yılıdır. Bugün aynı zamanda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramıdır. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir' "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir." diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşıdır bu destanın adı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu destanı yaşatan milletin kalbidir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.

Sevgili Gençler; temeli 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "milli egemenlik" ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanarak çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı Bayram olarak armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti'ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine sizler taşıyacaksınız. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü içeriden ve dışarıdan gelecek saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç bir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasına imkan sağlayan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetidir. Tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır. Bu durumun sonsuza kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bu duygu ve düşüncelerle, milli mücadelenin 100. yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü,  silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.''   

 

Özen'in konuşmasından sonra kürsüye gelen, Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Dilara Kula gençlik adına konuşmasını yaptı. Serik Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibinin gösterilerini sunmasından sonra; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu şiir yarışmasında ilçe birincisi olan Şehit Öğretmen Mustafa Saadettin Küçük Ortaokulu öğrencisi Kader Sarı şiirini okudu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu kompozisyon yarışmasında ilçe birincisi olan Serik Anadolu lisesi öğrencisi Elif Ecem Çetin kompozisyonunu okudu. Atatürk'ün Gençliğe Hitabes, Serik Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf Günal tarafından okundu. 'Gençliğin Ata'ya Cevabı' ise Serik Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci grubu tarafından seslendirildi. Daha sonra ise tören yöneticisi Mustafa Var'ın anonsuyla şeref çağrısı yapıldı.

Yaşam Spor Kulübü Tekvando ve Jimnastik sporcularının ilgi ile izlenen gösterileri sonrasında; Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü güreş takımı yağlı pehlivan güreşleri gösterilerini yaptılar. Programın sonunda ise 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ilçe genelindeki okullar arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı konulu ilçe genelinde yapılan şiir yarışmasında 1. olan Şehit Öğretmen Mustafa Saadettin Küçük Ortaokulu öğrencisi Kader Sarı'ya ve kompozisyon yarışmasında 1. olan Serik Anadolu Lisesi öğrencisi Elif Ecem Çetin'e ödüllerini Kaymakam Haluk Şimşek verdi.

Şiir yarışmasında 2. olan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Büşra Özkan'a ve kompozisyon yarışmasında 2. olan Serik İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aybüke Çatalkaya'ya ödüllerini Belediye Başkanı Enver Aputkan verdi.

Şiir yarışmasında 3. olan Boğazkent Nurten Turan Kilit Ortaokulu öğrencisi Özlem Acar'a ve Kompozisyon yarışmasında 3. olan Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Ebru Ergün'e ödüllerini Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar verdi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Haber: Osman Türkçe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi