RIXOS Hotels ve The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Antalya'da üst gelir seviyesine hitap eden, yabancılara yönelik ürünler geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer yeni bir proje yapacaksak, yabancıya göre geliştirmeliyiz" dedi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu (Salı Grubu) tarafından verilen iftara katılan Rixos Hotels ve The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, iş hayatı ve ekonomi konusunda değerlendirme yaptı. Muratpaşa ilçesindeki bir tesiste verilen iftara, Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un yanı sıra grup üyesi işinsanları ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.

İşinsanlarının işlerine odaklanması gerektiğini vurgulayan Fettah Tamince, başarılı kurumların en büyük özelliğinin kendi işleriyle ilgili öğrenmeleri gereken her şeyi öğrenmeleri olduğunu söyledi. Türkiye'de insanların başarıyı yakaladıktan sonra hemen kendi alanlarının dışında günün moda işlerinin peşinde koşmaya başladığını belirten Tamince, "Hemen başkasını taklit etmeye başlıyoruz. Türkiye'de birçok kurumun en büyük baş belası, kendi ana işlerinin dışına çıkmaları. Bu da hem para hem de insan kaynağını kaybetmelerine neden oluyor" dedi.

 

ULAŞIM VE İLETİŞİM ALT YAPI

Eskiden krizleri daha rahat geçebilmek için hep 'sektörü çeşitlendir' önerisi yapıldığına değinen Tamince,"Bu çok yanlış bir şey çünkü her sektörün detayına inmek zaman alıyor. Farklı kaynaklar istiyor. Ama pazarları çeşitlendirebilirsiniz. Bugünkü teknoloji ile ulaşımla çok kolay. Türkiye ulaşım ve iletişim alt yapısıyla Avrupa'nın birçok noktasının önüne geçti. Müthiş bir yatırım yaptı. O da aslında büyük imkan" dedi.

 

'BORCUMUZU BAŞKASI ÖDEMEZ'

Ülkenin gelişimine katkıda bulunmak için farklı vizyonlar geliştirilmesi gerektiğini anlatan Tamince, "Bu vizyonları gerçekleştirmek için çok çalışacağız. Çok vizyoner olabilirsiniz, çok farklı düşünebilirsiniz. Müthiş fikirleriniz olabilir. Ama çalışmıyorsanız, netice almak mümkün değildir.

Hedefe ulaşabilmek için kendimizi geliştirip işimizi farklı bir yere taşımanın gayreti içinde olmamız gerekiyor. Ülke olarak bu girdabın içinden çıkmamızın tek yolu işimize konsantre olmaktan geçiyor. Yoksa kimse gelip borcumuzu ödemez" diye konuştu.

 

İŞE HAKİMİYETİN ÖNEMİ

Konuşmasında soruları da yanıtlayan Tamince ''İşinize hakim değilseniz işinizi büyütecek vizyonunuz, ekibiniz yoksa, başarılı olma şansınız yoktur. Motivasyon bunların hepsinin ortak noktasıdır. Kendinizi geliştirmekle sorumluluk hissettiğiniz an aslında motive oluyorsunuz. Parayı oturduğumuz yerden kazanmıyoruz. İsraftan kaçınmalıyız. Türkiye'de son 4 yılda cep telefonu için 7.5 milyar dolar harcanmış" diye konuştu.

 

ANTALYA KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEK

Konuşmasında Antalya'ya yatırımlarına değinen Fettah Tamince, Antalya'da turizm sektöründe doluluk oranlarının ve fiyatların çok iyi durumda olduğunu söyledi. Antalya'nın çok iyi para ettiğini bu nedenle Antalya'ya yeni yatırımların gelmeye devam edeceğini ve yeni turizm bölgeleri açılacağını anlatan Tamince, Antalya'da yatırım yapmaktan korkmamak gerektiğini kaydetti. Ancak yatırım yaparken nitelikli proje yapmak gerektiğini belirten Tamince, ''Ne yapıyorsak, yurtdışında pazarlayabileceğimiz nitelikli işler olmalı" dedi.

 

ÜST GELİR GRUBUNA HİTAP EDEN ÜRÜNLER

Fettah Tamince, Antalya'da üst gelir seviyesine hitap eden, yabancılara yönelik ürünler geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Tamince ''Ama ben hala nitelikli üst düzey gelir grubuna hitap eden ürünlerin geliştirildiğini görmedim. Halbuki zenginler Antalya'da olmak istiyor. Elimizdeki projelerin yabancılarla buluşturmanın yolunu bulmamız gerekiyor. Eğer yeni bir proje yapacaksak, bence yabancıya göre geliştirmeliyiz" diye konuştu.

Yabancılara yönelik konut projeleri yaparken keşfedilmeyi beklemek yerine dünyadaki markalaşmış firmalarla temasa geçmeyi öneren Tamince, ''Çok az parayla onların isim hakkını alabiliyorsunuz. İsim hakkını aldığınız firma sizi bütün düzenin içine koyar. Konutunuzun satışından belli bir yüzdeyi ona verirsiniz. Bir anda sizin ürününüz bütün dünyada pazarlanabilir" dedi.

 

18 YAŞINDA ALMANYA'YA GİDİP 120 BİN MARK KAZANIP DÖNDÜM

İşadamlarına yurtdışına açılmaları için cesaretli olmalarını da tavsiye eden Tamince, kendinden örnek verdi. Çocuk yaşta Antalya'ya geldiğini, liseden mezun olunca 18 yaşındayken ehliyet alıp bir arkadaşıyla otomobille Almanya'ya gittiğini söyleyen Fettah Tamince, "Ben o seyahatten 120 bin mark para kazanıp döndüm. Cesaretli olmazsak, ilk adımı atmazsak bir yere gitme şansımız yok" diye konuştu.

 

SICAK DÖŞEKTEN ÇIKACAĞIZ

Fettah Tamince Türk müteahhitlerinin dünyanın her yerinde de iş yaptığına dikkati çekti. Şu anda Almanya'nın da müteahhitlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Tamince, "Almanya'nın her tarafı inşa ediliyor ancak müteahhit yok. Yani beton santrali, çimento sektörü için bir fırsat var. Ama biz Almanya'yı ulaşılmaz sanıp gitmiyoruz. Oysa Almanya'da iş yapmak zor değil. Hep birbirimizi takip edip aynı işi yapıyoruz. Halbuki farklı fırsatlar var. Onun için sıcak döşekten çıkacağız" dedi. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi