Demre ilçesinde demir ustası Mehmet Kılınç ve elektrik ustası Ümit Aktürk, 7 bin 300 metrekare serayı otomatik ilaçlayacak robot yaptı.

Demre'de demir ustası Mehmet Kılınç ve Finike'den elektrik ustası Ümit Aktürk, seralarda ilaçlama yapan bir motoru kurdukları sistemle robot haline getirdi. İki usta kurdukları sistemle 7 bin 300 metrekarelik serayı otomatik olarak ilaçlamaya başladı. 7 bin 300 metrekarelik seranın ortasına yerden 2.5 metre yüksekliğinde, 70 santim genişliğinde, 80 metre uzunluğunda bir ray kuran Kılınç ve Aktürk, ray üzerinde 14 istasyon oluşturdu. Bir ilaçlama motoru ray üzerine yerleştirildi ve elektrikli hale getirildi. Üzerine yerleştirilen sistemle motor otomatik hale getirildi. Motorun üzerine 250 litrelik bir depo konuldu.

Sistem Mehmet Yılmaz'ın serasına kuruldu. Adına 'Kedi' denilen ilaçlama motoru, bir elektrik düğmesine bağlandı. Elektrik düğmesi açılınca motor çalışmaya başlıyor. Motor ray üzerindeki her istasyonda 10 dakika duruyor. 10 dakika boyunca her istasyonda ilaçlama yapıyor. 10 dakika sonra diğer istasyona otomatik olarak hareket ediyor. İlaçlama bitince motor otomatik olarak duruyor. İstasyonda motorun otomatik bekleme süresi, ilaçlamada kullanılan tarımsal ilacın durumuna göre düşürülüp, artırılabiliyor. İlaçlama anında sera sahibi hiçbir şekilde müdahil olmuyor.

Üretici Mehmet Yılmaz, "Sistem sayesinde hiçbir şekilde ilaçlama anında, ilaçla temasım olmuyor. Ortalama 7 bin 300 metrekarelik serayı, ilacım durumuna göre 1.5-2 saat civarında ilaçlıyor. Kesinlikle zamandan kazanıyorum. İstediğim zamanda gece, gündüz hatta yağmurlu havada bile ilaçlama yapabiliyorum. Her türlü ilaçlamayı yapabiliyorum. Çok kuru havalarda sisteme su doldurarak serada nemlendirme yapabiliyorum. Özellikle Tuta mücadelesinde son derece etkili. En önemlisi ilaçlama anında ilaçla ve serayla hiçbir temasım olmuyor. Sağlığım etkilenmiyor" dedi.DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi