Hububat hasadında biçerdöverlere yönelik denetimler devam ediyor. Özellikle biçerdöverle hasatta dane kaybına yönelik olarak denetimleri önemseyen Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, her danenin milli servet olduğunun altını çiziyor.

Serik'te yaklaşık 110 bin dekar alanda ekilen hububat hasadını yapan biçerdöverlere yönelik denetimler devam ediyor. Özellikle biçerdöverle hasatta dane kaybına yönelik olarak denetimlerini yapan Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri denetimlerinde birçok noktayı da değerlendirerek varsa eksiklikleri ve aksaklıkları gideriyorlar.

Biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin, dane kaybının önlenmesi için yapılacak çalışmalar olduğu belirtiliyor. Biçerdöver operatörlerinin dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmeleri, biçerdöverlerin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yaptırmaları gerektiğinin altı çiziliyor.

Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, biçerdöverle ilgili hasatta dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, hasat dönemi boyunca gerekli denetimleri etkili bir şekilde devam edeceklerini söyledi. Çömezoğlu biçerdöver denetimleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; ''İlçemizde buğday hasadı başladı, önümüzdeki günlerde hasat daha da yoğunlaşacak. Makine ile yapılan hasatta mutlaka verim kayıpları meydana gelebiliyor. Bakımsız ve ayarları yapılmamış biçerdöverlerde kayıplar daha da artıyor. Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz de her yıl hasat öncesi biçerdöverlerin denetimlerini yapıyor. Denetimlerin daha sık yapılması bizim yararımıza. Çiftçilerimizin biçerdöver hasadında ürün kayıplarını önlemek için tarlalarının başında bulunmalı. Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünlerini hasat ettirmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırmamalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sıklıkla temizlenmelidir. Dane kaybını tespit ettiğinizde operatörü uyarınız, sonuç alamadığınız takdirde biçerdöver kontrol ekiplerine veya Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bildiriniz. Toprağa dökülen her dane önce çiftçimizin sonra Milli Ekonomimizin kaybıdır. Tüm üreticilerimizin hasat döneminin bol ve bereketli olmasını diliyorum.''

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi