En yakın il ve ilçelerimizde milli takımlarda Avrupa ve Dünya çapında sporcular yetişirken Serik'te 5-25 yaş dilimimdeki 36 bin çocuk ve gencimize Serik olarak neden imkan sağlayamıyoruz? Her türlü imkanı olan Serik'ten neden Dünya ve Olimpiyat şampiyonları çıkaramıyoruz. Nerede kulüplerimiz nerede tesislerimiz?

TUİK Adrese Dayalı Kayıt Sisteminin 2018 sonu verilerine göre Serik'te 0-24 nüfus dilimine giren 45 bin 151 kişilik bir nüfus var. Bu nüfus diliminin 8 bin 968 kişilik 0-4 yaş bölümünü çıkarırsak geriye spor yapabilecek; daha doğrusu sağlık bir nesil için spor yapması gereken 36 bin 183 kişi kalıyor.

Beden, ruh ve zihin sağlığı için spor yapılması günümüzde tüm Dünya'da geçerli bir kural olarak karşımızda dururken, 'Serik'te bu genç nüfusu nasıl spora yönlendirebiliriz?' Sorusu önem kazanıyor. Tabii ki 7'den 70'e herkesin az yada çok egzersiz, spor yapması ve hareketli olması toplum ve birey sağlığı açısından son derce önemli. Türkiye'de obezite ve onunla birlikte hareketsiz yaşamın getirdiği diğer sorunlar gittikçe büyürken her Serikli vatandaşa spor imkânı sağlanmalı. Ancak bizce ilk etapta çözmemiz ve ilgilenmemiz gereken yaş dilimi genç nüfus dediğimiz bu 36 bin 183 kişiden oluşan kitle.

Şimdi Serik'te 36 bin kişilik bu genç nüfusun ne kadarı spor yapıyor? Yapmıyorlarsa neden yapmıyorlar? Bunların araştırılması gerekiyor. Gençler ve çocuklar spor yapmak isterlerse Serik'te bu kadar büyük nüfusa hizmet verecek sağlıklı yaşam için spor tesisleri var mı? Serik spor tesisleri açısından çok zengin değil hatta fakir sayılır.

Bırakın tesisleri bir yana Serik'te gençleri spora taşıyacak amatör branşlardan oluşan kulüpler de yok. Sadece Serik'in marka değerlerinden bir haline gelen Serik Belediyespor var. Serik Belediyespor Kulübü de ağırlıklı olarak bütçesi oranında profesyonel futbol takımını yürütebiliyor.

İşte bu 36 bin gencimiz ve çocuğumuz için Serik'te tesislerle birlikte amatör branşlarda faaliyet gösterecek kulüplere ihtiyaç var. Antalya Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde sporla tanıştırılan, lisanslı olarak spor yapan gençler ve çocukların sayıları 20-30 binlerle ifade ediliyor.

Serik'te büyük bir genç nüfus kaynağı var ama Türkiye çapında çıkarabildiğimiz sporcular yok ya da çok az. Örneğin 'Pehlivanlar Diyarı' denilen Serik'te neden minder güreşinde bir Avrupa, Dünya ya da Olimpiyat şampiyonu çıkaramıyoruz? Bunun sebebi ne? Deniz seviyesinde yani 0'dan 1200-1300 rakımlara ulaşan bir coğrafyada yaşayan Serik'in gençleri neden atletizmde yoklar. Doğu ve batısında iki akarsu geçen 22 km kıyı şeridine sahip olan Serik'te neden milli yüzücüler, Avrupa şampiyonu yüzücülerimiz yok?

Basketbolda, voleybolda, okçulukta, atletizmde, jimnastikte, olimpik sporlarda vb. onlarca branşta Serikli gençlerimiz neden yok? Yeteneksizler mi? Elbette değil aksine çok yetenekliler. O zaman sorun ne? Bizce onlara imkan sağlayacak, onların önüne açacak, tesisler yapacak, kulüpler kuracak büyükleri yok.

Binlerce çocuğumuzun ve gencimizin geleceğine ipotek koymayalım ve onlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim çağrısı yaparak sözlerimizi sonlandırıyorum.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi