DOKTOR öğretim üyesi Yakup Yalçın, rahim ağzı kanserinin çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğini belirterek, "Her akıntı, ağrı kanser olduğunuz anlamına gelmez. İnternette belirti aramaktansa, düzenli jinekolojik muayeneye giderek riskten korunabilirsiniz" dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, serviks (rahim) ağzı kanseri hakkında bilgiler verdi. Hastalığın çoğu zaman belirti vermeden ilerleyebildiğini belirten Dr. Yalçın, "Her akıntı, ağrı kanser olduğunuz anlamına gelmez. İnternette belirti aramaktansa, düzenli jinekolojik muayeneye giderek riskten korunabilirsiniz" dedi.

Rahim ağzı kanseri kadınlar arasındaki en ölümcül kanser olarak gösterildiğini kaydeden Yakup Yalçın, "Genel olarak 30 ila 45 yaşları arasındaki cinsel açıdan aktif kadınları etkiliyor. Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türü olup, jinekolojik kanserler arasında ilk üçte yer alıyor" diye konuştu.

 

HPV VİRÜSÜ EN BÜYÜK RİSKLERDEN

Serviks kanserinin kanıtlanmış en önemli nedeninin yüksek riskli HPV virüsü olduğuna işaret eden Yakup Yalşın, şunları kaydetti:"HPV enfeksiyonu oldukça sıktır; cinsel aktif insanların çoğu enfektedir. Halbuki çoğu HPV enfeksiyonu semptom vermez ve serviks kanserine ilerlemez. Yaklaşık olarak 13 HPV tipi serviks kanserine yol açabilen yüksek tipler olarak belirlenmiştir. HPV 16 ve 18 servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek riskli HPV tipidir. Pap smear ve HPV testi ile serviks kanser riskini azaltmak kolaydır. Anormal Pap smear sonuçları, kanser öncesi ve kanser lezyonlarını gösterdiği için erken teşhis şansı artmaktadır. Çoğu serviks kanseri daha önce Pap smear yaptırmamış kadınlarda ortaya çıkmaktadır. HPV testleri herhangi bir yüksek risk HPV tipinin olup olmadığını belirleyerek kanser riski için ileri izleme olanak vermektedir."

 

'TİPİK BİR BELİRTİSİ YOK'

Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, serviks kanserinin erken evrelerinde tipik olarak bir belirtisinin olmadığını söyledi. En erken bulgunun rutin jinekolojik muayene esnasında saptanan anormal Pap smear sonucu olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın,, "En sık klinik belirti ise cinsel ilişki sonrası oluşan vajinal kanamadır. Adet arası kanama, menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama, sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı diğer belirtiler olabilir. Ancak bu belirtiler başka bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Serviks kanseri oldukça yavaş gelişir, böylece belirtisiz dönem yıllar sürebilir. İnternette belirti aramaktansa, düzenli jinekolojik muayeneye gitmek hayat kurtarıcı bir önlemdir" diye konuştu.

 

SMEAR TESTİ İHMAL EDİLMEMELİ

İlerlemiş serviks kanserlerinin genel olarak düzenli Pap smear testi yaptırmayan ya da anormal Pap smear sonucu alıp takiplere devam etmemiş kadınlarda görüldüğüne değinen Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, "Serviks kanseri için tedavi seçenekleri kanserin evresine dayanmaktadır. Erken evrelerde yakalanan serviks kanserinin tedavisi göreceli olarak kolaydır ve sadece ameliyatla hastalık tedavi edilebilir. Son olarak serviks kanseri erken teşhis edilebilir ve erken teşhis hayat kurtarır" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi