İstanbul'da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem hepimizin yüreğini ağzına getirdi. Acaba bizler de Serik'te ve Antalya'da yaşayanlar olarak depreme hazır mıyız?

Dün saat 14.00'da İstanbul'da Marmara Denizi merkezli 5.8 büyüklüğündeki deprem bir kez daha ülke gündemine depreme hazır mıyız? Sorusunu getirdi. Sadece İstanbul değil Türkiye'nin büyük bir bölümü deprem bölgesi. Biz de Serik ve Antalya olarak acaba depreme hazır mıyız? Acaba Antalya, Serik ve diğer ilçelerde, özel binalar, okullar, hastaneler ve kamu binaları deprem açısından yeterli güvenliğe sahip mi? Ruhsatı olan olmayan binalar, kaçak olan binalar kaç adet? Alt yapılar, üstyapılar güvenli mi? Bunun gibi birçok soru vatandaşlar tarafından dün yaşanan depremle birlikte tekrar sorulmaya başlandı.

Yine dün İstanbul'da saat 14.00'da yaşanan deprem sonrası saat 15.30 sularına kadar telefonlarla ulaşım Türkiye genelinde sağlanamadı şekline şikayetler geldi. Demek ki sadece binalar, altyapı ve üstyapı değil iletişim araçları açısından da deprem anında veya doğal afet anında sıkıntılar yaşanabiliyor. İletişim araçları özellikle telefonlar deprem zamanlarında çok önemli birer araç haline geliyor bu açıdan iletişim konuş mutlaka çözülmeli.

İşte bütün bunları göz önüne alarak Serik'te, Antalya'da bir deprem master planı çerçevesinde çalışmalar yapılmalı. Öğrencilere ilkokuldan itibaren deprem anında neler yapılması gerektiği ile ilgili müfredat kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmeli.

Serikli ilgili düşünecek olursak; Serik'te deprem ve benzeri gibi doğal afetlerde toplanma alanlarının nereler olduğu, yapılacak görevlerin, çalışmaların neler olduğu anlatılmalı, öğretilmeli. Bunlar bir tatbikat halinde kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanmalı. Ülkemiz, Antalya ve Serik dünyanın en güzel yerleri bizce. Bu güzel ülkede yaşamanın da şartlarını yerine getirmek gerekiyor ki depremle yaşamayı öğrenmek ve hazırlıklı olmak ta bunların arasında ki, belki de en önemlilerinden birisi.

Depremden kaçış olamayacağına göre yapılacak tek şey depreme hazır olacak şekilde bütüncül bir plan geliştirmek. Deprem anında neler yapılması ve nasıl davranılması gerektiğini öğretmek, deprem sonrasında yapılacaklar ile ilgili çalışmalar yapmak gerekiyor.

Dün sat 14.00'da İstanbul'da yaşanan 5,8'lik depremi yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimizi iletirken; depremin artık hayatımızın bir gerçeği olduğunu kabullenerek buna göre hazırlık yapmamız gerektiğinin altını çiziyoruz.

Haber: Osman Türkçe

 


Editör: Haber Merkezi