Hal esnafları ve üreticiler pandemi kısıtlamaları kapsamında pazarların kapalı olmasından dolayı sıkıntılı günler geçirdiklerini söylediler. Esnaflar, “Devlet büyüklerinden yardım istiyoruz.” Dediler.

Tam kapanma kısıtlaması sürecinde sebze ve meyve toptancı halindeki esnaf, pazarların kapalı olmasından sıkıntılı günler geçiriyor. Antalya bölgesinden tüm Türkiye’ye ürünlerini gönderen üretici tarafından toplanan mahsuller satılmak üzere hale geliyor ancak, büyük marketler ve manavlar haricinde mal alan olmadığı için hale gelen mahsulü alan olmuyor.

“Devlet Büyüklerinden Yardım İstiyoruz.”

Semt pazarlarının da kapalı olması nedeniyle pazarcı esnafının mal almaması, üretici ve hal esnafının malların ellerinde kalmasına sebep oluyor.

Son 3-4 gün içerisinde fiyatlar yüzde 70 oranında düştü. Esnaf fiyatlar düşük dahi olsa mallarını satamamaktan şikayetçi. Konuyla ilgili açıklama yapan hal esnaflarından Hasan Ali Topçu şunları söyledi; “37 yıldır bu mesleği yapıyorum. Pazar yerlerinin kapalı olması nedeniyle ürünlerin fiyatı çok düştü bu haldeyken bile atan satan yok. Gelen malların çoğunu üreticiye geri gönderdik. Şu anda bibere 1 lira bedel biçildi ama 1 lira toplama parasını bile kurtarmaz. Domates 50 kuruş 1 lira, 3-4 gün önce 3.5-4 liraya satıyorduk. Pazar yerlerinin açılmaması nedeniyle Antalya bölgesindeki çiftçilerin durumu çok kötü. Pazar yerleri kapandığı için Türkiye’nin hiçbir yerinden pazarcılardan gelip mal alan yok. Pazar açık olmayınca sebze ve meyve olmaz. 3 gün önce biberi 3 liraya satıyorduk şimdi 1 liraya alan yok. Halde şu an her şey durmuş vaziyette. Büyük mağazalar açık, pazarlar kapalı. Büyüklerimize duyurulur. Bizim bir sürü alacağımız var borcumuz var. Devlet büyüklerinden yardım istiyoruz.”

“Üretici, Komisyoncu Ve Pazarcı Zor Durumda”

Komisyoncu Mesut Koç ta; “Şu anda özellikle Pazar yerlerinin kapatılması üretim bölgelerindeki çiftçinin ürünlerinin para etmemesine, alacaklarımızın zorlanmasına, borçlarımızın ödenmesinde zorluğa sebep oluyor. Biz esnaf olarak Pazar yerlerinin açılmasını istiyoruz. Hijyen ve mesafe kurallarına uyularak Pazar yerlerinin açılması ürünlerimizi daha kolay satacağımızı düşünüyoruz. Şu anda üretici, komisyoncu ve pazarcı zor durumda. Devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Pazarlarda en azından HES kodu uygulaması vardı ama marketlerde yok. En azından kimin virüslü olup olmadığı belli oluyordu. ” dedi.

Üretici İzzet İnce ise, “Pazarların kapatılması ile çiftçinin ekmeği ile oynuyorlar. Mallarımızı topladık geldik ama ne alan var nede satan. Ürünlerin fiyatı düştüğü halde bile alan satan yok. Devlet büyüklerimizden konuya duyarlı olmalarını istiyoruz.” Dedi

Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi