AKDENİZ Üniversitesi'nde açılan sergide, tarihte Phaselis'te kullanılan 20 sikkenin bölgedeki çamur rezerviyle yapılmış örnekleri sergilendi.

Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün sadece birkaçı müzelerde sergilenen Phaselis sikkelerinin örneklerini hazırladığı sergi, Edebiyat Fakültesi'ndeki sergi salonunda ziyarete açıldı. Serginin amacının Hz. İsa'dan önce 6'ncı yüzyıldan Hz. İsa'dan sonra 3'üncü yüzyıla kadar Phaselis'teki gümüş sikkelerin basımını kronolojik çerçeve içersinde betimlemek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Murat Arslan, "Phaselis sikkelerinden 20 örnek seçtik ve tamamen kronolojik olarak elle orijinalinden 4 kat büyüterek kilden imal etmeyi kararlaştırdık. Türkçe ve İngilizce açıklamaları her birinin altındaki panellere yerleştirdik. Bir diğer amacımız Phaselis'in kil yataklarını da ortaya çıkarmaktı" dedi. Phaselis'in ismini bölgede yetişen fasulyenin atası olarak bilinen bir bitkiden aldığını belirten Prof. Dr. Arslan, özellikle ticarette kullanıldığı tahmin edilen deniz taşıtının da 3 boyutlu bir örneğini hazırladıklarını söyledi.

Seramik sanatçısı Serdar Aslan'ın 1.5 yıllık çalışmasının ardından tamamlanan sergi, ziyaretçiler tarafından ilgiyle gezildi.

 

Editör: Haber Merkezi