Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nin Sorunları Masaya Yatırıldı

Antalya'da Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nin sorunları, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda ele alındı.

ATSO 2. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıya ATSO Meclis üyeleri Haluk Oğuzer, Bilal Tarık Dede, Komite Üyesi Mehmet Özer, Elmalı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ELMİSKO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kurubaş ve Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş katıldı.

Toplantıda konuşan Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş, Antalya'da 192 tarımsal kalkınma kooperatifi, 82 sulama kooperatifi, 18 su ürünleri kooperatifi ve 4 kooperatif üst birliği bulunduğunu söyledi.

Mevcut kooperatiflerin toplam 43 bin 400 ortağı bulunduğunu belirten Kaş, örgütlenme oranı Türkiye'de yüzde 22 iken, Antalya'da bu oranın yüzde 52 düzeyinde olduğunu bildirdi.

Kalite standartlarına ulaşmak, tesis kurmak, yönetmek, girdilerin tek elden ve ucuza temini, örgütlenmenin desteklenmesi konularında bilgiler veren İzzet Kaş, ekonomik ve finansal güç için mutlaka Kooperatif Bankacılığına geçmek gerektiğini ifade etti.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nin temsilcileri toplantıda, vergi yükünden şikayet ederken, kooperatiflerin bir üst birliğe üye olmalarına rağmen, üst birliklerden hemen hemen hiç hizmet alamamaktan yakındılar.

Yine kooperatifler arasındaki bağların zayıf olduğu ifade edilirken, piyasada arz ve talebi dengeleyen unsurlardan olan Et Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, TARİŞ gibi kuruluşların kapanmasının piyasayı olumsuz etkilediği belirtildi.

Usulsüz ve belgesiz olarak piyasadan mal toplayan mandıraların, faturasını kesen ve vergisini ödeyen kooperatiflere karşı haksız rekabet oluşturduğu vurgulandı.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nin temsilcileri, haksız rekabetin önlenmesi için düzenlemeler yapılmasını isterken, devlete ait borç faizlerinin silinip, anaparanın da takside bağlanması önerisinde bulundu.

Kooperatifler, Hazine ve Orman arazilerinin Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'ne kiraya verilmesini, orman içi dikim ve bakım ihalelerinde kendilerine öncelik verilmesini isteyen kooperatif temsilcilerinin önerileri arasında, süt fiyatlarında spekülasyonların önlenmesi amacıyla odaların süt konseylerine ev sahipliği yapması, hayvancılık ve süt üretiminin geliştirilmesi amacıyla yaylalarda altyapı oluşturulması, kooperatif yönetim kurulu ve üyelerine yönelik eğitimler düzenlenmesi, kalkınma kooperatiflerinin ürettikleri ürünleri direkt tüketiciye arz edebilecekleri oluşumlara önderlik edilmesi de yer aldı.

Toplantıda ayrıca, Antalya'nın 2016 yılında evsahipliğini yapacağı EXPO ile ilgili katılımcılara bilgi verildi.

ATSO Meclis Üyeleri Haluk Oğuzer ve Bilal Tarık Dede, ATSO olarak toplantıda tartışılan sorunları ve çözüm önerilerini ilgili kurumlara ileteceklerini kaydettiler.

 

Editör: Haber Merkezi