Ali Yılmaz; “Kamu vicdanıyla her bir Serikli kardeşimiz Serik Belediyesi Yazı işleri Müdürlüğüne, Turizm Bakanlığının hazırlamış olduğu planlara itiraz hakkını kullanabilirler. Böylelikle Serik Belediyemizin ve Serikli kardeşlerimizin kurumsal olarak eli güçlenecektir.”

İnşaat Mühendisleri Odası Serik Temsilciliği Adına İnşaat Mühendisi Ali Yılmaz günübirlik tesisleri ile ilgili açıklama yaptı. Yılmaz açıklamasında şunları söyledi; “Anayasa’nın 169. maddesi, ormanların ülke yönünden taşıdığı büyük önemi gözeterek, korunmaları ve geliştirilmeleri konusunu ayrıntılı biçimde düzenlemiştir. Bu düzenlemelerin, ülkemizde orman örtüsünün sürekli yok edilmesi gerçeğinden ve sürdürülebilir ekolojik dengenin korunabilmesi için de ormanların, orman olarak korunması zorunluluğundan kaynaklandığı kuşkusuzdur.

Anılan maddede, Devletin, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyacağı ve tedbirleri alacağı, bütün ormanların gözetiminin Devlete ait olduğu, Devlet ormanlarının; mülkiyetinin devredilemeyeceği, kanuna göre Devletçe yönetilip işletileceği, zamanaşımı ile mülk edinilemeyeceği, kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamayacağı, yine ormanlara zarar verebilecek hiç bir faaliyet ve eyleme izin verilemeyeceği, yanan ormanların yerine yeni ormanların yetiştirileceği, bu yerlerde tarım ve hayvancılığın yapılamayacağı ifade edilmiştir.

Devlet ormanlarında kamu yararı dışında irtifak hakkı tesis edilemeyeceğine ilişkin hüküm ile irtifak hakkı tesis edilebilmesi kamu yararı bulunması koşuluna bağlanmıştır. Buna göre, Anayasa, Devlet ormanlarının özel mülkiyete konu edilmesine izin vermemekte, kamu yararının bulunması halinde ise sadece irtifak hakkı tesis edilmesine olanak tanımaktadır.

Anayasa’nın, Devlet ormanlarında, gerçek ve tüzel kişilere irtifak hakkı tesis edilebilmesi için öngördüğü kamu yararı ise karayolları, telefon, elektrik, su, gaz, petrol boru isale hatları, savunma tesisleri, sanatoryum gibi öncelikli kamu hizmeti niteliğindeki hizmetlerin yerine getirilmek istenmesi ve bunun için de Devlet ormanlarına ait alanların kullanılmasının zorunlu bulunduğu hallerle sınırlı olmasını gerektirmektedir. Ancak bu koşulların bulunması durumunda kamu yararının varlığı gerekçesiyle Devlet ormanlarında irtifak hakkı tesis edilebilecektir. Nitekim, Anayasa Mahkemesi’nin, 17.12.2002 günlü, 2000/75-2002/200 sayılı kararından da bu anlaşılmaktadır.

Turizmi Teşvik Kanunu’nun 5761 sayılı Kanun ile değişik 8. maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinin itiraz konusu (d), (e), (f), (g) ve (h) alt bentleri ile kurulmak istenen irtifak hakkı, Anayasa’nın 169. maddesinde aranan nitelikteki kamu yararına dayanmaktan ziyade, turizm açısından gelir getirici özellikleri taşıyan orman alanlarının bu amaçla kullanıma açılmak istenmesi temeline dayanmaktadır.

Turizm bakanlığının planladığı ve Serik belediyemize askıya çıkarılması için gönderdiği planlar kamu yararı gerekçesiyle askıya çıktığı görülmektedir. Bu gerekçe Serik Belediyesinden ,dolayısı ile SERİK HALKINDAN alınarak , Vatandaşın mağduriyeti üzerinden; özel bir şirkete verilmesi ve bunun kamu yararı olarak sunulması kalbi olarak kabul edilemez. Burada kamu yararı olması isteniyorsa tümüyle Serik belediyesinin kullanıma yani Serik halkının kullanımına bırakılması hukuksal kavramlar açısından en doğru duruş olacaktır.

Diğer taraftan nüfus yönüyle göç alarak sürekli Büyüyen Serik ilçemize tahsisi; kamu yararı açısından daha uygun olacaktır. Kaldı ki 22.000 metre sahil şeridi bulunan Serik ilçemize, zaten sınırlı olan sahil kullanım tahsisi daha da düşürülerek (250-300 metre) kamu yararından uzak bir planlama yapılmıştır. Askıdaki plan herhangi bir turizm oteline ayrılan cephe ile tüm Serik halkının denize gireceği cepheyi eşit kılmıştır.120.000 nüfuslu bir kent hiçbir matematiksel ve mühendislik oranla 250-300 metre sahil şeridine sığdırılamaz. Bu Kesinlikle adaletsiz bir orandır ve kamu yararını gözetmemektedir. Bu tür düzenlemelerin ise ormanların koruması için ayrıntılı hükümler içeren Anayasa’nın 169. maddesi, Serik ilçemizdeki vatandaşlarımızın mağdur olması ile nitelikli kamu yararı açısından aykırılık oluşturacağı açıktır.

Serik ilçemiz Anadolu’ya namzet karakterde mert ve yiğitlerin olduğu, mütevazi bir şehirdir. Kamu vicdanıyla her bir Serikli kardeşimiz Serik Belediyesi Yazı işleri Müdürlüğüne, Turizm Bakanlığının hazırlamış olduğu planlara itiraz hakkını kullanabilirler. Böylelikle Serik Belediyemizin ve Serikli kardeşlerimizin kurumsal olarak eli güçlenecektir.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi