AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 1997-2020 arasında 5 bin 408 nakil gerçekleştirildiğini söyledi.-

'Dünya Böbrek Günü' dolayısıyla açıklama yapan Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Organ Nakli Merkezi'nde 13 yılda 4 bin 692 böbrek, 609 karaciğer, 107 kalp nakli gerçekleştirildiğini kaydetti. Prof. Dr. Aydınlı, 4 bin 692 böbrek naklinin 958'inin beyin ölümü gerçekleşen hastaların bağışlanan organlarıyla, 3 bin 734 naklin ise canlı vericiden gerçekleştirildiğini ifade etti. Çocuk nakil oranının olumlu sonuçlarını görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini aktaran Prof. Dr. Aydınlı, 498'i çocuk 4 bin 692 hastaya böbrek nakli gerçekleştirilen merkezde, her tür nakli yapabildiklerini söyledi.

Prof. Dr. Aydınlı, böbrek hastalığının insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğunu, dünyada her yıl yaklaşık 2.5 milyon kişinin böbrek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini, hastalığın ülkemizde her 7 kişiden birinde görüldüğünü ifade etti. Prof. Aydınlı, böbrek hastalığının özellikle diyabet hastaları ve yüksek tansiyonu olanlarda çok hızlı geliştiğini belirterek, günümüzde sağlıksız yaşam alışkanlıklarından az su tüketimine, aşırı kilodan sık ağrı kesici ve sigara kullanımına, kalp ve damar hastalıklarından kan yağlarında yüksekliğe dek birçok etkenin de önemli riskler arasında yer aldığını açıkladı.

DİYABET EN ÖNEMLİ NEDEN

Türkiye'de diyalize yeni başlayan hastaların yaklaşık yüzde 38'inde böbrek yetmezliği nedeninin diyabet hastalığı, yüzde 27'sinin nedeninin ise tansiyon yüksekliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydınlı, "Özellikle kronik böbrek hastalığı açısından yüksek risk altındaki kişilerin, yani diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı veya ailesinde böbrek hastalığı öyküsü bulunanlar ve yaşlıların bu tarama testlerini yılda en az bir kere olmak üzere düzenli yaptırması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Kronik böbrek hastalığı için risk altında olanların, böbrek hastası olup olmadığını öğrenmek için mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Aydınlı, doktorun yaptıracağı iki basit testin, böbrek hastalığı olup olmadığının büyük oranda belirlenmesini sağlayacağını söyledi.

Böbrek hastalığı erken saptandığında önlenebildiğini ya da ilerlemesinin geciktirilebildiğini belirten Prof. Dr. Aydınlı, erken tanı konulamadığında sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini gösterebildiğini söyledi. DHA

Editör: Haber Merkezi