FİNLANDİYA'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ATSO) ziyaret etti. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin'in ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede, Antalya ve Finlandiya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

Büyükelçi Ari Maki'ye Antalya ekonomisi, ATSO çalışma ve projeleri üzerine bilgiler veren Başkan Davut Çetin, ATSO'nun 50 bine yakın üyesiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odalarından biri olduğunu belirtti. ATSO'nun 138 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Başkan Çetin, “Oda olarak geçmişten bugüne kent ekonomisinin büyümesi ve ileri gitmesi için çalışıyoruz" dedi.

ATSO'nun Türkiye'nin turizm ve tarım merkezi olduğunu dile getiren Çetin, “Geçtiğimiz yıl Antalya olarak 16 milyona yakın turiste ev sahipliği yaptık. Bugün tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden dolayı turizmde büyük düşüş yaşamaktayız. Bugün geçtiğimiz yılın aynı döneminden 10 milyon daha az turisti ağırladık. Ülkemizde COVID 19 pandemisinden en çok etkilenen kent durumundayız" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN YAŞ SEBZE VE MEYVE DEPOSUYUZ

Turizmin yanı sıra Antalya'nın Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Davut Çetin, “Antalya ekonomisinin en önemli ayaklarından biri tarımsal üretimimizdir. Yaş sebze ve meyvelerimizi hem ülkemize hem de ihracat ile yurtdışına pazarlıyoruz. Antalya için Türkiye'nin yaş sebze ve meyve deposu desek yeridir" dedi.

Antalya ve Finlandiya ticari ilişkileri hakkında da bilgiler veren Çetin, “Finlandiya ile kentimizin ticareti çok fazla gelişmemiş diyebiliriz. Kentimiz 2019 yılında Finlandiya'dan toplam 9,7 milyon dolarlık ithalat yaparken buna karşılık Finlandiya'ya ihracatı 1.9 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamları birlikte üreteceğimiz projelerle daha yukarılara taşımalıyız" ifadelerini kullandı.

TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Antalya'ya Finlandiya'dan 2019 yılında 90 bine yakın turist geldiğini de belirten Davut Çetin, “Finli vatandaşların da Antalya'yı tatil alternatiflerinde ön sıralara koyması için ortak çalışmalar yürütebiliriz. Antalya, deniz, kum ve güneşin yanı sıra doğası, tarihi, spor, sağlık ve kongre turizmleriyle de sektörün pek çok alanında öne çıkan bir şehir. Umuyorum önümüzdeki yıllarda Finlandiya'dan da aldığımız turist sayısı daha da üst seviyelere çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde de ATSO olarak yurtdışı çalışmalarını durdurmadıklarını belirten Başkan Çetin, “İçinde bulunduğumuz dönemde artık yurtdışı heyet çalışmalarımızı online gerçekleştiriyoruz. Online platformlar üzerinden heyetler düzenleyerek Antalyalı iş insanlarımızı hedef pazarlardaki iş insanlarıyla görüştürüyoruz. Bu konuda sizlerle de yürüteceğimiz çalışmalarla bu dönemi ticaretimizi geliştirmek için bir fırsat olarak kullanabiliriz" ifadelerini kullandı.

ATIK YÖNETİMİ İLE ÇEVRECİ BİR DESTİNASYON OLABİLİRSİNİZ

Finlandiya'nın yenilenebilir enerji, akıllı şehirler ve teknoloji konusunda büyük yatırımları olduğunu belirten Büyükelçi Maki, “Antalya Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu. Burada doğayı ve çevreyi koruyacak projeler yapabiliriz. Bizim ülke olarak en çok önem verdiğimiz konulardan biri olan atık yönetimini kentinizde de uygulayabiliriz. Günlük atıklarınızı enerjiye dönüştürerek daha yeşil ve çevreci bir turizm destinasyonuna sahip olabilirsiniz. Bu dönüşüm ile bu konuda öncü olabilirsiniz. Bizler de ülke olarak bu konudaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarız" şeklinde konuştu.

ANTALYA YATIRIM İÇİN CAZİP BİR ŞEHİR

Antalya'nın yatırım açısından cazip bir şehir olduğunu da ifade eden Maki, “Kentinizdeki yatırım imkanlarını iş insanlarımıza anlatarak buraya ülkemizden yatırımcıları çekebiliriz. Sanal heyetlerle ülkemiz ile Antalya arasındaki ticaretin gelişmesine katkı koyabiliriz. Bu konuda en kısa sürede çalışmalara başlayacağız" dedi.

Görüşmenin sonunda Başkan Davut Çetin, Büyükelçi Ari Maki'ye ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Antalya tablosunu armağan etti. DHA

Editör: Haber Merkezi