AĞIZ Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Onur Ademhan, diş hekimi fobisi olan, hekimi ile işbirliği yapamayacak yaştaki çocuk ve zihinsel engelli bireyler ile lokal anestezinin yetersiz kalacağı bazı cerrahi operasyonlarda genel anestezinin tercih edildiğini söyledi.

Korkunun kişinin elinde olmadığını vurgulayan Uzman Dr. Onur Ademhan, diş hekimine gitme konusunda derin kaygıları olsa dahi ağız içinde kist oluşan, normal veya 20 yaş dişlerinin çekilmesi gereken, çenesi kırılan veya full implant tedavisi görmesi gereken hastaların diş hekimi koltuğuna oturmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Dr. Ademhan, “Anksiyete bozukluğu olan hastalarımızın yanı sıra Otizm, Down Sendromu ve zihinsel gerilik durumu olan kişilerin cerrahi operasyonlarını genel anestezi altında yapabiliyoruz. Bu da hastanın konforunu sağladığı gibi diş hekimim çalışmasını da kolaylaştırdığı için giderek yaygınlaşıyor" dedi.

Dr. Ademhan, genel cerrahi altında gerçekleştirilecek ağız ve diş tedavilerinin, klinik ortamında yapılmasını önermediğini belirtti. Ademhan, şunları söyledi:“Tam teşekküllü hastane ve anestezi ekibinin olması her zaman avantaj. Bizim işlemlerimiz için gereken uyku derinliği ve süresi, diğer ameliyatlara nazaran daha az olsa da genel anestezi sonuçta riskli bir işlem. Herhangi bir komplikasyon gelişmesi halinde hastaya acil ve gerekli müdahale edilebilecek ortamı tercih ediyoruz."

Hiç dişi olmayan hastalara full implant yapıldığını kaydeden Dr. Ademhan, bu vakaları da genel anestezi altında tedavi etmeyi tercih ettiğini belirterek, “İki saat kadar uyuyan hasta, implantları takılmış olarak uyanıyor ve sonrasında da rahat ediyor" dedi.

YARI UYKU DA ÇÖZÜM

Uzman Dr. Onur Ademhan, aynı hasta grubunda, yine anestezi uzmanı tarafından damar içi ilaç verilerek sağlanan yarı uyku halinin de (sedasyon) tedaviyi kolaylaştırdığını söyledi. Ademhan, muayene esnasında, hastanın diş hekimi ile işbirliğine yatkın olduğu, refleks hareketler yapmayacağı düşünülürse sedasyonun tercih edilebileceğini sözlerine ekledi. DHA

Editör: Haber Merkezi