Serik'te hayvancılığın çok daha önemli olması gerektiğini, hem sayısal hem de niteliksel olarak gelişmesi düşüncesindeyiz.

2019 yılı Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre Serik canlı hayvan sayısı bakımından Antalya'da 4. sırada yer alıyor.

2019 yılı verilerine göre Manavgat 273 bin hayvan sayısı ile ilk sırada yer alırken, 250 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı ile Korkuteli ikinci 203 bin hayvan sayısı ile Elmalı ilçesi 3. sırada yer alıyor. Serik ise 103 bin rakam ile 4. Sırada. Serik'teki canlı hayvan sayısının yaklaşık 90 bini koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlardan oluşuyor. Geri kalan 13 bin kadarını ise büyükbaş hayvanlar oluşturuyor.

Tabii bu rakamlara bakınca Manavgat, Korkuteli, Elmalı'daki 200 binleri aşan hatta 300 binlere yaklaşan canlı hayvan sayısını göre; geniş arazileri, imkanları olan ve hayvancılık konusunda deneyimli olan Serik’in 100 bin civarında canlı hayvana sahip olması demek potansiyelinin altında bir rakam.

Çünkü hızla nüfusu artan, pandemi vb. global afet sorunlarını son yıllarda yılda daha çok yaşamaya başlayan dünyada gıdanın çok önemli stratejik bir değeri olduğu ortada.

Hem batıda, hem doğuda, hem de ülkemizde ‘gerçek’ bilim insanlarının söylediği gibi hayvansal gıdalar vazgeçilmez gıdalardır.

İşte bu sebeplerle Serik'te hayvancılığın çok daha önemli olması gerektiğini, hem sayısal hem de niteliksel olarak gelişmesi düşüncesindeyiz. Köylerimiz boşalıyor çok geç olmadan hayvancılığı desteklemeliyiz.

Hayvancılığın bütün tarım sektöründe olduğu gibi bölgesel anlamda da incelenerek desteklenmesi gerekiyor. İlk etapta en azından Serik'teki canlı hayvan sayısının 200 binlere ulaşması gerekiyor. Bunun için de özellikle kırsal bölgelerin yaşayan vatandaşlarımızın hem maddi hem manevi anlamda desteklenmesi gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi