Serikli Doktor Genel Cerrah Raziye Duruk, yaptığı başarılı bir ameliyatla Dünya çapında tıp literatüründe 2. Vakayı gerçekleştiren doktor olarak geçti.

Kısa süre önce görev yaptığı Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden (GATA) Kumluca Devlet Hastanesi’ne atanan Serikli Doktor Genel Cerrah Raziye Duruk; bir hastasında gerçekleştirdiği safra kesesi ameliyatında boyutu yaklaşık 30 cm’lik (boşaltılmış uzunluğu 20 cm) bir kitle çıkararak dünya çapında tıp literatüründeki 2.vaka olarak kayıtlara geçti.

49 yaşındaki M.Y. safra kesesinde taş şikayetiyle hastaneye başvurdu. Pandemi yoğunluğundan dolayı ameliyat olamadığını belirten M.Y.'nin safra kesesinin, dünyada en büyük safra keselerinden biri olduğu tespit edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Raziye Duruk tarafından gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla hasatanın safra kesesindeki çok sayıda büyük taş çıkarıldı. Dünya çapında tıp literatüründeki 2. vaka olduğunu ifade eden Op. Dr. Duruk; “2017 yılında Hindistan’da 30 cm uzunluğunda 1 safra kesesi vakası tespit edilmiştir. Hastanemizde tespit edilen vaka dünyanın en büyük 2 safra kesesinden biridir ve dünya çapında tıp literatüründeki 2.vakadır” dedi

"Devasa Bir Kitle İle Karşılaştık"

Kumluca Devlet Hastanesi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Raziye Duruk şu bilgileri verdi; "49 yaşındaki kadın hastam M.Y. safra kesesinde taş olduğunu, şiddetli karın ağrısı olduğunu, İzmir’de ikamet ettiğini, antibiyotik ve ağrı kesiciler ile rahatlamadığını, ameliyat olmak istediğini fakat İzmir'de pandemi yoğunluğundan dolayı ameliyat olamadığını bu sebeple tarafıma başvurduğunu ifade etti. Hastayı değerlendirildikten sonra safra kesesindeki taş için kapalı safra kesesi operasyonu planlayarak hastayı ameliyata aldım.”

Kapalı ameliyat için kamera eşliğinde hastanın karnına girildiğinde karında devasa bir kitle ile karşılaştıklarını belirten Op. Dr. Raziye Duruk; “Yaptığımız incelemenin akabinde bu kitlenin safra kesesi olduğunu ortaya koyduk. Ekip olarak oldukça şaşırdık çünkü normalde safra kesesi karaciğer yatağında karaciğerin altında gömülü halde bulunan bir organdır, hastamızın safra kesesi karaciğer yatağından taşmış ve hastanın rahmine kadar uzanmaktaydı.” dedi

"Dünya Çapında Tıp Literatüründeki 2. Vaka"

Duruk sözlerini şöyle sürdürdü; “Hastanın ameliyatını kapalı teknik ile açık ameliyata geçmeden karına açtığım 4 küçük delikten tamamladım. Safra kesesinin operasyondaki boyutu yaklaşık 30 cm civarında, içi boşaltılmış haldeki uzunluğu 20 cm.’dir. İçerisinden çok sayıda büyük taş çıkarıldı. Tıp literatüründe benzer tek bir vaka bulunmaktadır, 2017 yılında Hindistan'da 30 cm uzunluğunda 1 safra kesesi vakası tespit edilmiştir. Hastanemizde tespit edilen vaka Dünyanın en büyük 2 safra kesesinden 1'idir ve dünya çapında tıp literatüründeki 2. vakadır."

Doktor Genel Cerrah Raziye Duruk; “Devletimize, Sağlık Bakanlığımıza ve Sağlık Bakanımıza ilçe hastanelerimizde bu tarz büyük ameliyatları yapabilecek teknik donanım ve imkan sağladıkları için teşekkür ederim.” dedi.

Haber. Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi