Ali Çandır; “Tarım sektörü 2020’de yıllık yüzde 4.8 büyürken, her zaman olduğu gibi ülkemizin zor dönemlerinde kurtarıcı rolünü bir kez daha üstlendi.”

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı elektronik ortamda yapıldı. ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında toplanan Mart Meclisi’nde, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Meclis üyelerini yönetimin çalışmalarıyla ilgili bilgilendirirken, tarım, ekonomi ve Borsa faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu bulundu. Salgında yeni dalgalarla karşı karşıya olduğumuzu ve herkesin daha dikkatli davranması gerektiğini kaydeden Çandır, “Maske, mesafe ve hijyen konusu artık hepimizin refleks haline getirdiği bir davranış olmalıdır. Uzmanların sıkça dile getirdiği mutasyonlar bulaşma kolaylığı bakımından çok daha yaygın durumdadır” dedi.

“Tarım kurtarıcı rolünü yine gösterdi”

2020 yılı büyüme rakamlarına göre, ekonomimizin yıllık yüzde 1.8 büyüdüğünü belirten Çandır, dünya üzerinde 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatan iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu kaydetti. Bu dönemde kredi büyüme oranının rekor kırarak yüzde 50 civarında olduğu, otomobil ve gayrimenkul fiyatlarının rekorlar kırdığına dikkat çeken Çandır, “Tarım sektörü 2020’de yıllık yüzde 4.8 büyürken, her zaman olduğu gibi ülkemizin zor dönemlerinde kurtarıcı rolünü bir kez daha üstlendi. Aslında bu performansını, 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılının tüm çeyrek dönemlerinde de pozitif büyüyerek başardı. Zor koşullar altında ve salgın tehlikesine rağmen hem üretim miktarı olarak hem de parasal birim olarak bu büyümeyi başardı” diye konuştu. Dünyada son 15 yıldır sürekli düşüş eğilimi gösteren tarım ürünleri ve gıda fiyatlarının son aylarda ciddi artış içerisinde olduğunu belirten Çandır, ülkelerin tarım ürünleri ihracatıyla ilgili sınırlama ve yasaklarına dikkat çekti.

“Yeşil üretime odaklanalım”

Geçen yıl yapılan Davos Zirvesi’nde ve Avrupa Birliği’nin 10 yıllık tarım projeksiyonu raporlarında, tarım ürünlerinin daha az bulunur ve daha pahalı olacağı yönündeki öngörülerini anımsatan Çandır, “Bu projeksiyonları göz ardı etmemeliyiz. Mutlaka dikkate almalı ve politika uygulamalarımızda güncellemeler yapmalıyız” dedi. Ülke olarak “yeşil üretim”e odaklanmamız ve sürdürülebilir tarım politikalarını acilen uygulamaya koymamız gerektiğini söyleyen Ali Çandır, “Zira kısa bir süre sonra ihracattan turizme pek çok alanda standart dışı kalma riski ile karşı karşıyayız. Bu politikaları ve uygulamaları kişiler ve şirketler tek tek gerçekleştiremezler. Mutlaka, seçtiğimiz ve onların atadığı karar vericilerin bu konularla ilgili ciddi, bilimsel, nesnel bilgiye dayalı ve yetkin düzenlemeler yapma zorunluluğu bulunmaktadır” diye konuştu.

“Girdi maliyetleri tarımdan kaçışı tetikliyor”

Tarım sektörünün en büyük sorununun girdi maliyetleri olduğunu vurgulayan Başkan Çandır, maliyetlerdeki aşırı artışın hem sektörü olumsuz etkilediğini hem de tarımdan kaçışı tetiklediğini ifade etti. Tarımda girdileri hem temin etme hem de maliyetleri karşılamada ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Çandır, “Başta gübre olmak üzere girdiler konusunda karar vericilerin çözüm üretmeleri zorunluluk haline gelmiştir. Girdi maliyetlerindeki ortalama yüzde 50’yi aşan artışlara karşılık ürün fiyatları ortalama olarak ancak yüzde 20 civarında artabilmiştir. Bu olumsuz fark, sadece son dönemde yaşanan bir durum değildir. Özellikle son 5 yıldır sistematik olarak bu farkı yaşamak zorunda kalmaktayız. Sektördeki kredi artışı rekorlarının bir nedeni de bu durumdur. Aleyhimize sürekli işleyen bu farkın boyutları, artık dayanma sınırlarımızı zorlamaktadır” diye konuştu.

“Sektörlerin nefes almaya ihtiyacı…”

Başkan Ali Çandır, salgın döneminde zora giren sektörlerin nefes almaya ihtiyacı olduğunu vurgularken, 2021 yılının 2020 yılını aratmaması için acil eylem planları hazırlayıp uygulamaya konulması gerektiğine dikkat çekti. Çandır, kısa çalışma ödeneği desteğinin sektör ayrımı yapmaksızın yılsonuna kadar devam ettirilmesi, kamuya yapılacak tüm ödemelerin 2023 yılına bırakılması, kredi maliyetlerinin azaltılması, tarımsal faaliyetlerin sekteye uğramaması için özellikle girdi temini ve maliyetleri ile pazarlama sorunlarına özel önem gösterilmesini talep etti.

“Borsa’nın Çalışmaları Devam Ediyor”

Meclis üyelerini yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendiren Çandır, iklim değişikliği konulu paneller düzenlediklerini, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle Sığır Yetiştiriciliği, Biyoyakıt Bitkileri ve Tohumdan Ateşe Ekmek atölyesi gibi eğitimler yaptıklarını kaydetti. Çandır, Ticaret Hayatında Kişisel Verilerin Korunması konulu panelini düzenleyerek sektörü bilgilendirdiklerini, Kırsal Mahalleler Bilgilendirme Toplantısı düzenlediklerini, Sizin Oraların Nesi Meşhur? Programında Hatay’ı konuk ettiklerini belirtirken, “Toplantılarımızın ulusal ve uluslararası pek çok kişi tarafından takip edilmesi bizleri motive etmektedir” dedi.

Çandır’dan, Muz Üretimi Uyarısı

“5-10 Nisan 2021 tarihleri arasında Fransa, Hindistan, Kosta Rika, Ekvador, Fas ve ülkemizden onlarca akademisyen, uzman ve sektör temsilcisinin katılımıyla 6 gün boyunca Muz E-Çalıştay’ı düzenleyeceklerini belirten Çandır, çalıştay sonrası hazırlanacak raporu ilgili tüm paydaşlara ileteceklerini bildirdi. Muzun Antalya başta olmak üzere son 5 yıllık dönemde ülke genelinde yatırım iştahı en yüksek alanlardan biri olduğunu belirten Çandır, “Üretimin aşırı artması nedeniyle yüksek volümlü bir dış pazar bulamadığımız sürece üreticilerimiz, tedarikçileri ve ticaret erbabımız başta olmak üzere birçok firmamız ve kişi ciddi zararlarla karşı karşıya kalabilir. Diğer taraftan muzdaki ürün kalitemiz dünya ortalamasının çok altındadır. Yani bu haliyle kiraza benzer bir başarıyı yakalamamız imkansız, domateste olduğu gibi pazarın boş olduğu bir dönemde satış imkanımız da yoktur. Önümüzdeki yıllarda ciddi bir taban suyu problemine yol açması da cabası olacaktır.” dedi

“Önümüzü göremememiz en büyük sıkıntımız”

“Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde 10 Nisan – 16 Mayıs tarihleri arasında süt ve süt ürünlerine dair pek çok konunun anlatılacağı “Süt Akademisi” düzenleyeceklerini kaydeden Çandır, “Böylece süt ve süt ürünleri tüketimini teşvik etmenin yanı sıra sağlıklı beslenme konusunda da farkındalık yaratacağımıza inanıyorum” dedi. Çandır, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde 13 Nisan’dan itibaren Ramazan Ayı’nın ruhuna uygun olarak su, doğa, bitki ve hayvanlar hakkında bilgi paylaşımında bulunulacak “Ziraat Vakti” isimli online programa başlayacaklarını söylerken, yıl içerisinde yaş meyve sebze ve kesme çiçek sektörlerinde Ur-Ge projelerine başlayacaklarını duyurdu. Çandır, Borsa’nın desteğiyle ikinci baskısı gerçekleştirilen “Her Yönüyle Kaz Yetiştiriciliği” kitabının da konuya ilgi duyan tüm kesimlere önemli bir kaynak olacağına inandığını kaydetti.

Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “Girdi maliyetlerinin yüksekliği, hammaddeye ulaşamamamız ve önümüzü göremememiz en büyük sıkıntımız” dediler.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi