D-400 Karayolu’na alternatif yol ve farklı çözümler bulunamazsa, yılda yerli yabancı 15-20 milyon insanın geldiği ve 3 Milyona yaklaşan nüfusu sahip Antalya’nın doğuya bağlantısı olan; Serik için de çok önemli olan D-400 Karayolu önümüzdeki süreçte tıkanma noktasına gelecek gibi görünüyor.

2013 yılında ‘D-400’e Alternatif Şart’ başlıklı özel bir haber yapmıştık. Ancak aradan geçen 8 yılda her hangi bir alternatif yol hala yapılabilmiş değil. Üstelik 8 yıl önce de çok yoğun olan D-400 Karayolu bugün artık çok daha fazla bir araç trafiği yüküne sahip.

Aradan geçen sürede sadece (G20 Zirvesi zamanında) D-400’ün Serik sınırlarında Kadriye ve Otogar katlı kavşakları yapılabildi. Yine aynı tarihlerde sahil bölgesinde sadece Kundu-Serik arasında sahil yolu açılarak işlevsel hale geldi.

Bu yapılanlar da D-400’ün özellikle Serik bölgesinde ulaşıma rahatlık sağlayamadı. Gün geçtikçe artan araç trafiğini kaldıramayacak boyutlara gelen karayolu güzergahı Antalya-Serik-Alanya hattı yani D-400 için artık alternatif yolar açılması gerekiyor. Hızla artan bölge nüfusu ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısının da hızla artması D-400’de yoğunluk oluşturuyor.

D-400: Türkiye’nin güneyinde doğuyu batıya bağlayan tek yol …

D-400 Karayolu, şehirlerarası bir ulaşım hattı olmasına rağmen yoğun yatırımların ve yerleşimin yer aldığı Antalya-Serik-Manavgat güzergahında neredeyse şehir içi bir yol gibi kullanılıyor. Antalya-Alanya arasında yüzlerce devasa turizm tesisleri, sanayi yatırımları, iş yerleri ve alışveriş merkezleri ile yerleşim alanlarının hızla artması sonucu Serik’ten geçen bu yol Türkiye’nin en işlek yollarında biri haline geldi. Tabi bölgede hızla artan nüfus yoğunluğu ve konut yatırımlarını da buna eklemek lazım.

Özellikle Serik’i ve Antalya’yı doğu ve batıya bağlayan güneydeki tek bağlantı yolu olması sebebiyle önemli olan karayolu olan D-400 günden güne daha önemli hale geliyor.

Şehirlerarası ulaşımda olduğu gibi Serikli vatandaşlar bu yolu aynı zamanda evlerine ve işlerine gitmek için de kullanıyorlar. İş adamlarında, memurlara, çiftçiden turizmci ve şoförlere kadar Serikli birçok vatandaş bu trafiğe yoğunluğun a bir çözüm bulunmasını bekliyorlar. Özellikle yaz aylarında hem günüz hem de gece trafik yoğunluğu artıyor.

Hızla katlı kavşaklar ve çevreyolu yapılmalı…

Bize göre çözüm için hızla hareket ederek Serik sınırları içerisindeki 6 kavşağa (ki Sanayi Kavşağının ihalesinin yaz aylarında yapılacağı açıklanmıştı) hızlı bir şekilde katlı köprülü kavşaklar yapılmalı. Sahil yolu genişletilerek Manavgat’a oradan da Alanya’ya uzatılmalı.

Belki de bunlardan daha önemlisi bir an önce Antalya Kuzey Çevre Yolu’nun ikinci bölümü olan Antalya-Isparta Yolu-Yukarıkocayatak Kavşağı bağlantısı tamamlanarak açılmalı. Tabii uzun yıllardır konuşulan planlanan Mersin-Antalya Akdeniz sahil yolu projesi de bu alandaki çözülmelerden birisi olarak hayata geçirilmeli.

Bu projeler bir an önce başlamazsa yılda yerli yabancı 15-20 milyon insanın geldiği ve 3 Milyona yaklaşan nüfusu sahip Antalya’nın doğuya bağlantısı olan D-400 Karayolu önümüzdeki süreçte tıkanma noktasına gelecek gibi görünüyor.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi