GEBELİKTE diyabetin erken doğum riskini artırdığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, “Gebelikte kan şeker değerlerini belli bir seviyede tutmak oldukça önemlidir" dedi.

Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, şeker yüksekliğinin anne açısından gebelikte hipertansiyon ve onun eşlik ettiği preeklampsi, amnion sıvısında artış, sık idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunları tetiklediğini, bebek açısından iri bebek, gelişme geriliği ve bebeğin ölümü ile sonuçlanabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Sayın, gebelikte kan şeker değerlerini belli bir seviyede tutmanın öneminin altını çizdi.

OBEZİTE, GEBELİK DİYABETİ TANISINI ARTIRABİLİR

Gebeliğin plasentadan salgılanan insülin karşıtı hormonların etkisi ile insülin direncinin eşlik ettiği bir durum olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sayın, "Özellikle ikinci veya üçüncü trimesterda pankreas bezinin insülin salgısının insülin direncini aşmaya yetersiz kaldığı dönemde ortaya çıkan kan şeker yüksekliği gebeliğe bağlı diyabet (GBDM) olarak adlandırılır. Gebelik diyabet tanısı sıklığı, ülkelere göre farklılık göstermektedir. Annenin yaşı, vücut kitle indeksi ve obezite gibi durumlar gebelik diyabet tanısını artırmaktadır" diye konuştu.

BİRÇOK RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR

Uzm. Dr. Sayın, gebelikte diyabet risk faktörleri için şunları söyledi:"Gebelik öncesi dönemde hba1c kan değerinin 5.7'nin üzerinde olması, önceden tanı konmuş bozulmuş glikoz toleransı, bir önceki gebeliğinde diyabet öyküsü, birinci derece yakınlarda dm (Diyabetes Mellitus) öyküsü gebelik öncesi dönemde vücut kitle endeksinin 30'un üzerinde olması veya gebelik döneminde aşırı kilo alınması, 40 yaş üstü gebelik, daha önce 4 kilo üzerinde bebek doğum öyküsü ve polikistik over sendromu gebelikte dm açısından risk faktörleridir."

ŞEKER YÜKLEME TESTİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Organ gelişiminin belirgin olduğu ilk 3 ayda şeker yükselmesinin fetalanomalilere (bebeğin görünümünü fiziksel olarak etkileyen yada organ ve sistemlerinin işlevini bozan her türlü sakatlık ve bozukluk) yol açabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Sayın, gebeliğe bağlı diyabet tanısında 24-28 haftalar arasında yapılan şeker yükleme testinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Şeker yükleme testinin bebeğe zararı olduğunu gösteren bir çalışma olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın, “Riskli gebelerde şeker yüklemesi daha erken dönemlerde yapılabilir. Gebelikte diyabet erken doğum riskini artırır. Açlık kan şekeri 60-90mg/dl arasında, özellikle birinci saat tokluk kan şekeri 140mg/dl ve 2 saat tokluk kan şekeri 120m/dl altında olmalıdır. Gebeliğe bağlı diyabet tedavisinde diyet, gebe açısından sakıncası yoksa egzersiz, bu ikisinin yetmediği durumlarda gebelik boyunca insülin tedavisi uygulanır" diye konuştu. (DHA)

Editör: Haber Merkezi