Aşağıkocayatak, Yukarıkocayatak ve Kozağacı Mahalle sakinleri fabrika atıklarından rahatsız olduklarını dile getirerek, bölgedeki fabrikanın atıklarının seralarda yetiştirdikleri ürünlerin zarar gördüğü iddiasında bulundular ve yetkililerden yardım istediler.

Serik’te iddiaya göre alkol üreten firma atığını çevreye bırakınca, vatandaşlar şikayetçi oldu. Çevreye yayılan kötü koku ve pislikten dolayı evden bile çıkamaz hale geldiklerini iddia eden vatandaşlar yetkililere yardım çağrısında bulundu. Mahalle halkı, 2020 yılında açılan fabrikanın saldığı atıklar nedeniyle balık ölümleri ile seralarda yetiştirdikleri ürünlerin zarar gördüğü iddiasında bulundular.

Muhtarlardan Açıklama

Arazilerde bulunan ekim alanlarının sulanması için 3 Mahallenin de aynı dereyi kullandıklarını belirten Aşağıkocayatak Mahalle Muhtarı Ahmet Çetin, "Biz bu suyla bitkilerimizi sulamak ve ilaçlamak zorundayız fakat bu firma ara ara bu atığı bizim bölgemize atıyor. Bu su daha sonra denize kadar ulaşıyor. Yani Kadriye turizm bölgesinde bulunan otelin yanından geçen suya bulaşıyor ve denize kadar gidiyor" dedi. Yaşanan olay sonrası mahalle halkı firmadan şikayetçi olurken, olay yerine gelen Serik Belediyesi Zabıta ekipleri, incelenmesi için atık sudan numune aldı ve tutanak tuttu.

Mahalle halkının yaşanan durumdan dolayı çok rahatsız olduğunu belirten Yukarıkocayatak Mahalle Muhtarı Mehmet Ün, "Mahalle sınırlarımızda, halk olarak atıklardan rahatsızız. Daha önce defalarca gelinip kontrol edildi ama her hangi bir çözüm üretilmedi. Yani bütün çiftçiler akşam yağmurdan dolayı taşmasından dolayı salınan su seraların içerisine girdi. Telefonla bizi aramaya başladılar. Çok büyük sıkıntımız var. Tedbirlerin alınmasını bu konuda yetkililerin yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

Kozağacı Mahalle Muhtarı Veli Uca ise, "Bizim bu bölgede dönemsel olarak atıklar, çevreye çok büyük zarar veriyor. Zamanında tarım alanlarımız çok büyük zarar gördü. Serada sulamada kullandığımız damlama borularımız ve filtrelerimiz tıkandı. Biz bunu gerekli yerlere şikayetlerde bulunduk. İnşallah bir çözüm bulunur." dedi

Çevreye salınan atık sulardan dolayı oluşan pislikten dolayı bahçesine bile giremediğini belirten Yakibe Gelmez, "Pislikten, ne kapı açabiliyoruz, ne evden çıkabiliyoruz. Bir tarafta kötü koku, bir tarafta alkol kokusu. Yaşamaktan bıktık artık biz. Bizim yaşamayla bir ilgimiz kalmadı. Bir şey de diyemiyoruz. Pislikten dolayı gideri kapatılınca benim ev sular altında kaldı. Fazla yağmur yağınca size videosunu göstereceğim. Daha önce de mermerci vardı ama hiç bir pislikle karşılaşmadık. Şimdi ise evimin bahçesinde ki cevizleri toplayamıyoruz. Pislikten girilmiyor, su zift ve kömür gibi evin etrafı. Sinekten kapı açamıyoruz biz. 32 senedir buradayım ben. Bu firma yeni yapıldı buraya ama biz burada rahatımızdan olduk" diye konuştu.

Üretici Halil İbrahim Gelmez, "Kanalımıza atık su atıldığı için filtrelerimiz ve damlamalarımız tıkandı. Bu yüzden ektiğimiz fidelerimiz olmuyor şikayetçiyiz" dedi.

Çiftçilikle uğraşan İbrahim Saygın, "Dün gece yağmurla birlikte gelen atık, yaklaşık 1 kilometre uzaklığa kadar gitmiştir. Çok büyük koku geldi. Atık su, çilek seralarının kıyılarına kadar geldi. Bu yüzden bazı seralara giremedik, süremedik. Ekilmemiş durumdayken atık su ile doldu. Şikayetçiyiz iyi bir firma değil, alkol atığı çünkü. Bunun önlenmesini istiyoruz" dedi

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi