MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi'nde görevli Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, meme implantının lenf kanserine (lenfoma) yol açabileceğini belirterek, "Meme implantı yerleştirilen kişilerde bir yıldan sonra lenfoma gelişmesine bağlı implant çevresinde sıvı birikmesi veya daha nadiren 8-10 yıl sonra implant çevresinde kitle oluşabilir" dedi.

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, lenf kanseri hakkında bilgi vererek meme implantının, saç boyası ve tarım ilaçlarının lenfomaya neden olabileceğini belirtti.

'BAKTERİ VE KİMYASALLAR LENFOMAYI TETİKLİYOR'

Bakteri ve kimyasalların lenfomayı tetiklediğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde görevli Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahşan Yıldırım, "Lenfoma, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde başlayan bir kanser türüdür. Lenfomada, lenfosit adı verilen kan hücreleri kontrolsüz şekilde çoğalır ve vücutta lenf bezlerinde ve bazen diğer organlarda da hasara neden olur. İleri yaş, bazı virüs (Ebstein Barr virüs, HIV, Hepatit C virüsü gibi) ve bakteriler, kimyasallar (saç boyası, tarım ilaçları gibi) bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar lenfoma riskini artırdığı bilinmektedir" dedi.

'8-10 YIL SONRA İMPLANT ÇEVRESİNDE KİTLE OLUŞABİLİR'

Meme implantı sonrası gelişen lenfomalardan bahseden Prof. Dr. Yıldırım, "Son zamanlarda meme implant yerleştirme sonrası da meme lenfoma vakaları tanımlanmış ve 2016 Dünya Sağlık Örgütü tarafından Meme İmplantı sonrası gelişen Lenfomalar Lenfoma'nın bir alt grubu olarak sınıflamaya alınmıştır. Meme implantı yerleştirilen kişilerde bir yıldan sonra lenfoma gelişmesine bağlı implant çevresinde sıvı birikmesi veya daha nadiren 8-10 yıl sonra implant çevresinde kitle oluşabilir. Memede büyüme, ağrı, asimetri gibi bulgular varsa hastalar vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdırlar. Hatta bu semptomlar olmasa bile yılda bir kontrol yaptırmalıdırlar" diye konuştu.(DHA)

Editör: Haber Merkezi