AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2022 yılında öncülük ettikleri multiorgan ve kompozit doku nakilleri ile günümüzde dünyanın sayılı merkezleri arasında yer aldıklarını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Organ Nakli Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 2022 yılındaki nakillerle ilgili bilgi verdi. AÜ Organ Nakli Merkezi'nde 2022 yılı son gününe kadar 23'ü kadavradan 214 böbrek, 11'i kadavradan 54 karaciğer ve 4 kalp nakli gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Ayrıca hastanemizde ve dünyada nadir olan ve domino etkisi ile yılbaşı gecesi organları bağışlanan Zeynep Sükeyna Fidan'ın (14) bağışlanan organları 7 kişiye can oldu. Fidancı'nın karaciğeri 11 yaşındaki Furkan Geve'yi hayata bağladı. Furkan'dan alınan karaciğer ile de 61 yaşındaki Mehmet Talas sağlığına kavuştu. Yılın son günlerinde ise ikinci rahim nakli anne oldu. Böylece yılı hareketli bitirdik" dedi.

6 BİNİN ÜSTÜNDE NAKİL

AÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, 6 binin üzerinde hastaya şifa olduklarını, birçok naklin bir arada yapılabildiği büyük bir merkez olduklarını belirtti. Prof. Dr. Çete, “31 Aralık günü bir evladımızı kaybettik. Furkan'a karaciğer nakli yapıldı. Furkan'ın ailesi karaciğerini Mehmet Bey'e bağışladı. Böylece domino nakil mucizesi gerçekleşti" dedi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "40'ıncı yılımızda 6 bin erişkin ve pediatrik hastalara yaptığımız nakillerle öndeyiz. 31 Aralık'ta evladımız Zeynep'in ailesi tarafından bağışlanan karaciğeri 11 yaşındaki Furkan'a ve domino nakille Mehmet Talas'a naklettik. Korneaları da hastanemizde ışık bekleyen hastalara nakledildi" dedi. AÜ Organ Nakli Merkezi Koordinatör Sorumlusu Nilgün Bilal, hastanelerinde 40 yılda 1709 beyin ölümü gerçekleştiğini, 289'unun organlarının bağışlandığını söyledi. Bilal, organ kullanım oranında Türkiye'nin en yüksek merkezlerinden biri olduklarını belirterek, "Merkezimizde 1500 bekleyen hasta var" dedi.

Prof. Dr. Ömer Bayezid ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 40 yılda organ naklinde marka haline geldiğini, ismini önce Türkiye'ye, uzuv nakilleriyle de tüm dünyaya duyurduğunu söyledi. Hastanelerinin 25 yıl önce yaptığı kalp nakli hastasının sağlıklı şekilde yaşamını sürdürdüğünü de belirten Prof. Dr. Bayezid, “Türkiye'de en uzun yaşayan hasta durumunda. Burası ilklerin hastanesi" diye konuştu.

FURKAN GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Toplantıda ani kalp durması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan Zeynep Sükeyna Fidancı'nın bağışlanan karaciğeri ile hayata tutunan Furkan Geve, sevincini dile getirdi. Zaman zaman duygusallaşan Furkan “Ben İzmirliyim. Naklin ardından hayatımda ilk kez gevrek yedim. Yaşamak güzel şey" dedi. Domino etkisi ile Furkan'ın karaciğeri ile sağlığına kavuşan 61 yaşındaki Mehmet Talas ise “Artık biz Furkan ile dede torun olduk. İyi ki organ bağışı var. Zeynep'in ailesi organı bağışlamasaydı bugün belki Furkan da ben de yaşamayacaktık" diye konuştu. DHA

Editör: Haber Merkezi