ANTALYA Kent Konseyi Başkanlığı'na üçüncü kez seçilen Semanur Kurt, kent için önerilerinin dikkate alınmaması durumunda ilgilileri çimdikleyeceklerini söyledi.

Antalya Kent Konseyi Genel Kurulu, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kent Konseyi Genel Sekreteri Şerafettin Sayar'ın konseyin 3 yılda yaptıklarını özetlediği genel kurulda üyeler, başkan adayı olarak mevcut başkan Semanur Kurt'u aday gösterdi. Oy birliğiyle seçilen Kurt, 3'üncü kez Kent Konseyi'ne başkanlık yapacak.

Kurulda konuşan Kurt, Antalya Kent Konseyi'nin kuruluşundan bu yana eşitlik ve özgürlük gibi değerleri de kapsayan insan hakları kavramının ahlaki bir talep olduğu bilinciyle hareket ettiğini söyledi. Konuşmasında üyeleri de olan Finike'de öldürülen çevreci Aysin-Ali Ulvi Büyüknohutçu çiftini anan Kurt, "Çevre katliamlarının sahipleri hiç de rahatsızlık duymadan aramızdalar. Hatta çevreci katilleri veya azmettirenler de. Bunun için, kentlilik bilinci ile yerel demokratik katılımın kökleşmesine, kentsel gelişmenin herkes için sağlanmasına, kamu hizmetlerine erişimde eşitsizliğin ve yoksulluğun giderilmesine, sürdürülebilir kalkınma ile çevrenin korunmasına olan toplumsal duyarlılığın geliştirilmesine özel önem vermekteyiz" diye konuştu.

 

 

'DİKKATE ALMAZLARSA ÇİMDİKLERİZ'

Kamu vicdanını yaralayan her türlü çalışmanın karşısında olduklarını belirten Kurt, "Karşı olurken de önerilerimizi sunduk. Dikkate almazlarsa da biz çimdikleriz. Bunun için kentte yaşayanlar kadar, yaşayacak olanların da dikkate alınması göç, çarpık kentleşme, kent yoksulları ve dezavantajlı kesimlerin korunarak kentle bütünleşme sorunlarının aşılmasının ötesinde, gelecek nesillere yaşanabilir bir kent bırakılması hedeflenmektedir. Bu yaklaşım, kent varlıkları ve değerlerini geçmişin mirası olduğu kadar, geleceğin emaneti olarak koruyup geliştirmemize katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

 

 

KIYI İŞGALİNE GÖZ YUMULMAMALI

 

 

Kentsel rantların toplum yararı doğrultusunda dengeli dağılımı sağlanarak, hizmetlere erişimdeki eşitsizliklerin en alt düzeye indirilmesi gerektiğini belirten Kurt, şöyle konuştu: "En iyi şekilde korunması gereken eski kent merkezi, Konyaaltı Sahili, Lara Sahili ve ormanlık alanları, kent merkezindeki Narenciye, Dokuma ve Pil Fabrikası Alanı, Vakıf Zeytinliği ve diğer kentsel koruma alanlarında oluşan rantların ticarileştirilmesi taleplerinin yol açacağı yoğun baskının azaltılması da kolaylaşacaktır. Toplumsal hassasiyetlerin bu alanlara yoğunlaşması gerekmektedir. Aksi takdirde biz çimdiklemeye devam ederiz. Kentimizin simgelerinden olan Konyaaltı kıyı alanı başta olmak üzere sahilleri halkın kullanımına açık, kıyı kanununa uygun, kıyı işgaline göz yumulmadan kullanılmalı ve korunmalıdır. Kentin gelişiminde çok merkezli yapılaşmalara alternatifler üretilebilir ancak plajlarımız için bunlar mümkün değildir."

 

'KENT MÜZESİ'NE BİR TÜRLÜ KAVUŞAMADIK'

Semanur Kurt, 2006 yılından bu yana Kent Müzesi'ne kavuşamadıklarını söyledi. Her dönem belediye başkanlarının istekli olmalarına rağmen ekonomik nedenlerle bu projeyi öncelikleri arasına alamadığını kaydeden Kurt, bütünşehir yasası gereği tüm il düzeyinde yönetildiği için kent merkezindeki projelerin tamamlanamadığını söyledi. DHA

Editör: Haber Merkezi