ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, aktar, baharatçı ve benzeri dükkanlarda ilaç niteliği olan bitkiler, bitkisel çay ve karışımların eğitimi olmayan kişiler tarafından yeterli denetime tabi olmaksızın satıldığını söyledi. Ertekin, ''Eczacınız en yakın sağlık danışmanınızdır" dedi.

Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, Antalya Eczacı Odası Akademisi Başkanı Evrim Çakıl, eczacılar Kerem Zabun, Baybars Türkiş, Amine Bıçakçı, Ceren Bulgan, Sevda Çekil, Asım Türker ve İrfan Dilki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Antalya Eczacı Odası Akademisi'nin basımını desteklediği Prof. Dr. Fatih Demirci, Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse ve Doç. Dr. Gökalp İşcan tarafından hazırlanan 'Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri' adlı kitabın lansmanı da yapıldı. Kitap hakkında bilgi veren Mehmet Ertekin, ''Bu kitap, ilaç yapımında kullanılan doğal bitkisel hammaddeleri içeren bitkilerin, görsel olarak yani makroskobik olarak ve aynı zamanda da mikroskobik olarak yani gözle görülmeyen özelliklerini bizlere yeniden hatırlatması anlamında katkı sağlayacaktır" dedi.

 

'İLACI, ZEHİRDEN AYIRAN DOZDUR'

İlaçların bitkilerden ya da hayvanlardan elde edilen doğal etken maddelerinden doğrudan, yarı sentetik veya sentetik olarak üretildiğini söyleyen Ertekin, ''İlaç, tek başına ya da kombine olarak kullanılabilen kimyasal maddelerden oluşmaktadır. İlacı, zehirden ayıran dozudur. İşte tam da bu yüzden şifa beklentisiyle bilinçsizce kullanılan, denetimden uzak birçok bitkisel ürün gerek doğru bitki olmamasından gerekse doz ayarlaması olmamasından halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir" diye konuştu.

Papatyanın ülkemizde 400'e yakın çeşidi olduğunu ve sadece bir türünün tıbbi olarak kullanıldığını anlatan Ertekin, ''Kışın hastalandığımızda öksürüğümüze iyi gelen ıhlamurun ayrıca idrar söktürücü özelliği olması dolayısıyla doğru şekilde kullanılmadığında özellikle böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabiliyor. Piyasada bulunan tarçınlardan büyük kısmı neredeyse tamamı karaciğer üzerinde zehirli etkilere sahip maddeler taşıyabilmekte. Doğru türün doğru miktarda kullanılması toplum sağlığı açısından çok önemlidir" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi