2019 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında toplam fide üretimi 177 milyon civarında olan Antalya'da bu rakam 2020'nin aynı döneminde 202 milyonun üzerinde gerçekleşti.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Antalya ve Serik’te fide üretimi geçen yıla göre artırmış bulunuyor. Antalya'da bu yılın Temmuz ve Ağustos aylarında lahana, kabak, kavun, karpuz, patlıcan, domates, biber, hıyar ve benzeri gibi sebzeler fidelerinin üretiminde geçen yıla göre 25 milyon adet fazla bir üretim yapıldı.

Bu yıl bölgedeki fide üretiminin içinde dikkat çeken ürünlerden bir tanesi karpuz fidesi. Antalya'da 2019 Temmuz, Ağustos döneminde yaklaşık 40 bin adet civarında üretilen karpuz fidesi; bu yılın aynı döneminde ise 110 bin adet olarak gerçekleşmiş. Yine Kavun fidesi üretimine baktığımız zaman geçen yılın aynı döneminde 500 bin adet civarında olan kavun üretimi bu yıl yaklaşık 800 bine dayanmış. Kavun fide üretiminde Kırkağaç ve Galya çeşitlerine bu yıl Ananas çeşidi de eklenmiş.

En Fazla Artış Hıyar Ve Lahanada

2019 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 7 milyon adet ekilen hıyar ise bu yılın aynı döneminde toplam 11 milyon adet ekilmiş. Diğer sebzelerde ve meyvelerde olduğu gibi hıyar fidesi üretiminde de bu yıl gözle görülür oranında bir artış var.

Geçtiğimiz yıl 4 milyon 800 bin lahana fidesi üretilen Antalya'da bu yıl 10 Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 7 milyon 900 bin adet lahana fidesi üretilmiş. Lahana fidesi üretiminde geçen yıla göre bu yıl oldukça farklı şekilde bir artış görülüyor.

Kabakta Düşüş Var

Kabak fidesi üretimi ise geçen yılın aynı döneminde 365 bin civarında iken bu yılın aynı döneminde 290 bin civarında kabak fidesi üretilmiş. Birçok ürün aksine kabak fidesi üretiminde geçen yıla göre bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında bir düşüş var.

Son olarak marul fidesi üretiminde 2019-2020 kıyaslamasına da bakalım. Yedikule, kıvırcık, icaberg çeşitlerinde üretilen marul fidesi geçtiğimiz yıl Temmuz Ağustos aylarında toplam 7 milyon 500 bin adet civarında üretilmiş. Bu yılın aynı döneminde ise marul fidesi toplam 9 milyon adet marul fidesi de geçen yıla göre artmış.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi