Serik’e ait günübirlik alanları ile ilgili imar planları değişikliği sonucu kesinleşmeden şimdi de aynı bölgenin arka alanında imar tadilatı problemi ortaya çıktı.

Serik’e ait Kadriye ve Belek sahillerindeki günübirlik alanları ile ilgili mahkeme sonucu merakla beklenirken, aynı bölgenin ‘2. Bant’ diye tabir edilen bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında yapılan imar tadilatları. Bölge esnafı ve bazı siyasilerce tepki ile karşılandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında 2020 yılı içeresinde Serik’in Kadriye ve Belek sahilleri ile ilgili çıkarılan imar planları değişikliği kararı Seriklileri ayağa kaldırmış ve bu konuda uzun süre mücadele verilmişti. Konu en sonunda imar planlarının iptali için mahkemeye intikal etmiş ve mahkeme tarihi olan 1 Temmuz beklenmeye başlanmıştı.

Sahillerden sonra 2. Bant

Bununla birlikte Belek ve Kadriye Mahallerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘2. Bant’ diye tabir edilen alanlarda da 26 Mayıs'ta yapılan imar plan tadilatları ortay çıktı. İmar planı değişiklikleri bölge esnafı, vatandaşları ile birlikte bazı siyasi partilerin ve meclis üyelerinin tepkisini çekti.

Akın, “Serik halkına telafisi olmayacak yaralar açacaktır”

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan DSP’li Meclis Üyesi Mustafa Akın, ‘Sayın Kültür ve Turizm Bakanı ilçemize yaptıklarınız yeter artık. Yaptığınız plan tadilatları ile ilçemizin kaderi ile oynuyorsunuz.’ dedi

Bakanlığın günübirlik alanlarla ilgili imar değişikliğinin mahkeme yolu ile Serik halkında kalacağını belirten Meclis Üyesi Mustafa Akın, ‘2. Bant’ta yapılan imar değişikliği ile ilgili olarak ise şunları söyledi; “Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı, 26.05.2021 tarihinde Serik Belediyesinde askıya çıkarılan Belek ve Kadriye mahallelerinde yapılan plan tadilatı ile gelişme konut ve tercihli kullanım alanları kaldırılarak otel, pansiyon, ticaret alanları ve benzeri turizm tesis alanlarının yapılmasına izin verilmeyecektir. Bu plan tadilatları ile ilçemiz esnafının, çiftçisinin, taksicisinin, otellerde çalışacak personelinin kısacası tüm Serik halkına telafisi olmayacak yaralar açacaktır; ümidim bu yapılan hatalardan en kısa sürede dönülmesidir. Dönülmediği takdirde halkımız yasal sınırlar içerisin de gereğini yapacaktır.”

Karacan’dan Sert Tepki

Serik Belediye Meclisi’nin İyi Parti Meclis Üyesi Mehmet Ali Karacan ise Haziran ayı meclis toplantısında yaptı konuşmada Belek ve Kadriye’de yapılan imar tadilatları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tepki gösterdi.

Karacan şunları söyledi; “Geçen yıl Serik halkının büyük mücadelesine rağmen kaybettiği sahillerimiz, Sayın Bakanı tatmin etmiş olmamalı ki bu yılda Belek ve Kadriye halkının sahip oldukları mülklerinde ticaret ve turizm yapmasını elinden almaya çalışıyor. Bir oy dahi almadan turizm bakanı olur iseniz olacağı budur.”

“Ticaret ve turizm yapma hakkı elinden alınıyor”

“Bizler 2017’de bu sisteme karşı çıkar iken bu günleri gören insanlarız. Son yapılan imar planı ile maalesef kişilerin özel mülklerinde, ticaret ve turizm yapma hakkı elinden alınıyor. Örneğin yaşadığım yer Kadriye’ye bir yatırımcı 10.000 metrekare arsa içerisinde otel yapmak için çalışmalara başlıyor, belediye imar bölümünden çapını alıyor, masraf ediyor projesini hazırlıyor ve Şubat ayında yatırım, Sanayi Bakanlığı’ndan teşvik belgesi aldıktan sonra projelerini belediyemize teslim ediyor ve yeni çıkan revizyon imar planı ile ‘dur bakalım senin özel mülkiyetine yatırım izni vermiyorum’ diyorlar.”

“İnanıyorum ki hukuk doğru kararı verecektir.”

“Sadece yatırımcı açısından olaya bakmayalım. Onlarca kişinin iş hakkını elinden alıyorsunuz. Sen tahsis alanlarına, denize sıfır yerleri çevireceksin, devlet desteği ile mükemmel ötesi oteller yapacaksın. Kendi otellerinin yanı başında, tahsis yolu ile yeni TTA (Turizm Tahsis Alanları ) yaratacak fakat Kadriye ve Belek halkı kendi özel mülkiyetlerinde ticaret ve turizm yapamayacak. Yok, öyle bir şey, olmaz, olmamalı, olmayacak. Burada her kes mutlaka itiraz edecek ve inanıyorum ki hukuk doğru kararı verecektir.”

Belediye İtiraz Edecek

Serik Belediye başkanı Enver Aputkan da Haziran ayı olağan meclis toplantısında imar plan tadilatlarına itiraz edeceklerini söyledi. DSP Meclis Grup Sözcüsü Halime Ceren Hoda’nın konu ile ilgili sorusu üzerine Aputkan, konunun önemli ve hem bölgeyi hem de vatandaşları yakından ilgilendirdiğini belirterek; “ Arkadaşlarımız nokta nokta konu ile ilgili çalışıyorlar. İkinci bant denilen bu alanlarda yer alan oteller ve ticari alanlar esnaflarımız için çok önemli. Bu konu bölgemizin gelişimi ve vatandaşlarımıza katkısı açısından da önem arz ediyor.” Dedi.

Konunun çözümü ile ilgili çabalarının süreceğini belirten Aputkan Belediye olarak yapılan imar tadilatları ile ilgili itiraz edeceklerini ve mücadelelerin devam edeceğini belirtti.

Haber: Osman Türkçe

MUSTAFA AKIN


MEHMET ALİ KARACAN

Editör: Haber Merkezi