HPV'nin neden olduğu kanser sıklığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek arttığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan, "Özellikle yüksek riskli HPV tipleri ile ilişkisi kesin ve net bir biçimde ortaya konmuş olan başta serviks (rahim ağzı kanseri) ve anal kanserler olmak üzere genital kanserler erken çocukluk ve adelosan dönemde yapılan koruyucu HPV aşıları ile önlenebileceğinden aşılama oldukça önemlidir" dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan, HPV virüsü hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın nedenlerinden birinin HPV virüsü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan, her yıl 6 milyon insanın HPV ile enfekte olduğunu ancak bildirimi zorunlu bir hastalık olmadığı için gerçek insidansın daha yüksek olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

İHMAL ENFEKSİYONUN YAYILMASINA SEBEP OLABİLİR

Genital siğillerin hemen ve daima seksüel ilişki esnasında bulaştığını kaydeden Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan, "Tam bir birleşme olmadan, deriden deriye sürtünme yolu ile de bulaş söz konusu olabilir. Nadiren de cinsel temas dışında kontamine cisimler ya da anneden bebeğe doğum kanalından bulaşabilir" diye konuştu.

HPV virüsünün hücrelere yerleştikten sonra ortalama 3-6 aylık bir periyodun ardından klinik olarak deride kabarık, kahverengi ya da deri renginde karnabahar görünümünde ya da üzeri düz kabarıklıklar şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan, birçok kişinin oluşan bu semptomları et beni ya da klasik ben zannederek genital yerleşimli siğilleri ihmal ettiğini ve bunun sonucunda enfeksiyonun yayılmasına sebep olduğunu açıkladı.

HPV VİRÜSÜNÜN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İYİ HUYLU

HPV virüsünün zaman içerisinde çoğu hastada immün sistem tarafından ortadan kaldırıldığını söyleyen Doç. Dr. Ceyhan, şu bilgileri paylaştı: "Ancak immün sistemce elimine edilemeyen HPV virüsü E6 ve E7 onkoproteinlerin miktarında artışa neden olarak epiteyel hücrelerin genomik yapısında bozulma, kontrolsüz hücre bölünmesinde artış, tümör baskılayıcı gen baskılanması ve bunların sonucunda kanser gelişimine sebep olmaktadır. Genital siğillerin büyük çoğunluğu klinik olarak iyi huyludur. HPV ile ilişkili kanser vakalarının yaklaşık yarısında HPV tip 16 saptanırken, HPV tip 18, 31 ve 45, yüzde 25-30'unda bulunmaktadır."

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ

Doç. Dr. Ceyhan, serviks kanserinin kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ancak tarama testleri ile erken teşhis edilerek önlenebilen en önemli genital kanser türü olduğunun altını çizdi.

Serviks kanserinin neredeyse tamamının HPV ile ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Ceyhan, "Serviks kanserli hastaların yüzde 70'inde HPV tiplerinden 16 ve 18 pozitiftir. HPV ile enfekte olanlarda serviks kanseri riski enfekte olmayanlara kıyasla 250-400 kat daha fazladır. Özellikle virüs ile ilk karşılaşma yaşının erken olması, çoklu partner ve virüs ile tekrarlayan maruziyetler ve sigara HPV ile ilişkili serviks kanseri riskini artıran faktörlerdir" şeklinde konuştu.

HER İKİ CİNSİN DE TEDAVİ OLMASI ŞART

Gelişebilecek olası kanser riski, bulaştırıcılık ve enfeksiyonun yayılma riski açısından genital siğili olan her iki cinsin de mutlak surette tedavi olması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ceyhan, şunları söyledi: "Kendisinde ya da partnerinde genital siğil saptanan kadın hastaların periyodik Pap Smear testi ile takibinin yapılması, gelişebilecek olası rahim ağzı kanserinin erken teşhisi ve tedavisi açısından oldukça önemlidir." DHA

Editör: Haber Merkezi